Nema logike: Nasip koji brani polja je puno veći od nasipa koji brani kuće

Nenad Orešković pokazuje apsurdni nasip u Mihaljevcima
(FOTO: Aleksandar Grlić)

16.04.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9176

"Čim dođe, ona ide pravo s mosta i `tuče`. Dio nasipa kod mosta, koji je prokopan tijekom prošlih poplava, ponovno je napravljen. Problem je što bi u slučaju novih poplava voda opet išla prema kućama, a ne u polje. Nasip je metar niži sa strane gdje su kuće nego s ove gdje smo sada. Apsurd je da su polja zaštićenija nego kuće", opisuje nam Mihaljevčanin Nenad Orešković apsurdni nasip Veličanke na početku Mihaljevaca kod Požege. Nemoguće je ne uočiti zapravo nepostojeći nasip sa strane na kojoj se nalaze kuće i metar viši nasip na drugoj obali na kojoj su samo polja i pokoji poljoprivredni objekt.

- Moja štala je prošle godine bila recimo 70 centimetara pod vodom. Konji su mi bili do trbuha pod vodom. Htio sam ih traktorom izvući, ali je tolika voda bila da im nisam mogao prići. Ništa nismo mogli do sutra dok se voda nije povukla. Na svu sreću su mi svi ostali živi i zdravi, ali sijeno i hrana su mi propali. Bez obzira na štetu na imanju s desne strane Veličanke, puno su nam važnije kuće. Kod mene još nije bilo toliko strašno koliko kod susjeda preko - nastavlja Nenad.




Isto nam potvrđuju i njegovi susjedi. Plivala su im dvorišta i vrtovi, a bez vreća plivale bi i kuće. Strah ih je da im se ne ponovi prošlogodišnja tragedije. Pitaju se zašto se lijepo vrijeme ne koristi da se napravi nasip dužine nekolika stotina metara, poput onoga na strani gdje im se nalaze polja. Osim toga potok je uređen i očišćen samo do početka sela. Granje i naplavine iz prošlih poplava su još uvijek tu na području između Požege i Mihaljevaca.


- Od mosta se skroz pomalo izlijeva, ali kod nas najviše jer smo tu u nekakvoj nizini. Nasip je s ove strane niži nego sa strane koja štiti polja. Na zidovima se još vide tragovi posljednje poplave. Nećemo to ni popraviti. Ovdje živim sama, kad umrem ili će se prodati ili srušiti. Kad se prošlog proljeća počela izlijevati u dvorište, kćer me je odvezla u Požegu, a sin je došao i stavljali su vreće s pijeskom na kapiju i stepenice. Onda su ispumpavali vodu iz dvorišta i vrta. Susjed je bio u Hrvatskim vodama i tražio da nešto naprave pa su rekli da nemaju novca - priča nam Mihaljevčanka Ruža Šutalo.



- To je katastrofa, mi se već dugo bunimo zbog toga, ali nismo ništa postigli. Bili smo kao susjedi svi otišli u Hrvatske vode. Međutim, dosad nije bilo nikakvih rezultata. Sad su drveće oko potoka rušili i to samo do početka sela, ali dalje nisu ništa nastavili raditi. U slučaju nove poplave samo bi se stvarale blokade i sve bi se slijevalo kod nas, ista stvar kao i prije. Livade preko ostanu suhe, a kuće od početka sela do mosta sve su pod vodom, to je skroz nelogično. Nitko ne koristi ovo lijep vrijeme da naprave neke preventivne radove. Izgleda da treba još koja poplava da se to riješi. Znam da su nadležne Hrvatske vode, ali i Grad mogao pokazati neku inicijativu i pogurati malo sve - kaže nam treći susjed Josip Banožić.



- Imali smo pola metra vode u dvorištu. Da nismo stavili vreće, ušla bi nam i u kuću. Pošle godine smo poplavu imali tri-četiri puta. Ne znamo može li se taj nasip se može nazvati nasipom. Korito je zbilja napravljeno bez veze, prema kućama je prenisko - dodaje na kraju Josipova kćer Ivana Banožić.

Poslali smo upit požeškoj ispostavi Hrvatskih voda vezan za ovaj apsurdni nasip u Mihaljevcima. Kad dobijemo njihov odgovor, objavit ćemo ga.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI