Poljoprivrednici ogorčeni: ¨Gubimo zemlju radi sumnjivog investitora¨

Željko Viboh
(FOTO: Mario Barać)

15.04.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 5447

Poljoprivreda Lipik d.d. uputila je Gradu Lipiku ozbiljne primjedbe na prijedlog izmjena i dopuna prostornog uređenja Grada Lipika kojim se želi 79 hektara obrađenog poljoprivrednog zemljišta prenamijeniti u industrijsku zonu gdje bi, prema najavama gradske vlasti, trebala doći tvornica float stakla. Na ovaj prostorni plan negativno mišljenje dalo je i Ministarstvo poljoprivrede kao i Ministarstvo turizma.

Ne možemo uništiti jedne da bismo pomogli drugima

Željko Viboh, direktor Poljoprivrede Lipik ističe kako on nije protiv investicija i tvornica, ali da se za tu namjenu treba izabrati neka druga lokacija kojih na lipičkom području ima dovoljno.


- Prema podacima Agencije za plaćanje u poljoprivredi, na području grada Lipika je čak 1.200 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta. Svi trebamo biti za ulaganja i nova radna mjesta, ali ne možemo uništiti jedne da bi radili drugi - upozorava Viboh.


Političari se razbacuju brojkama

U njegovom dopisu prema Gradu Lipiku Viboh upozorava kako bi prenamjena njima važnog zemljišta dovela do velikih gubitaka za Poljoprivredu Lipik, a u konačnici bi mogla dovesti i do gašenja tvrtke koja zapošljava 35 radnika i ima 130 dioničara. Isto tako, izrazio je i sumnju u ozbiljnost investitora za tvornicu float stakla.

- Investitor koji se pojavljuje kao potencijalni nema kredibilitet uspješnog poduzetnika, a kamoli da ima osiguranih 276 milijuna eura koje se spominju kao visina investicije. Političari lokalne i regionalne samouprave se razbacuju brojkama od 650 do 900 direktno zaposlenih u navedenoj tvornici, znajući da je taj broj višestruko manji. Naime, u takovim tvornicama diljem Europe je zaposleno 150 do 200 radnika. Također jedna od činjenica koje govore da ovakav projekt nema budućnost jest sirovina u obliku kvarcnog pijeska koja je u nalazištima na području županije nekvalitetna za proizvodnju ravnog stakla zbog prevelikog udjela željeza. To se vrlo lako može provjeriti kod stručnjaka sa Geološkog instituta u Zagrebu - napominje Viboh istaknuvši kako je za tu tvornicu predloženo 6 lokacija, ali potencijalni investitor, čini se, želi baš ovu.

- Na svim predloženim lokacijama postoji identična infrastruktura kao i na odabranoj lokaciji. Odabrana lokacija je od centra Lipika udaljena tek 1 kilometar zračne linije, a od zaštićenog kulturnog dobra Ergele lipicanaca tek 300 metara. Smatramo da bi se izgradnjom navedene tvornice nepovratno uništila mogućnost budućeg razvoja Lipika kao kulturnog, turističkog i lječilišnog centra kakav je bio stoljećima prije - zaključuje Viboh.

Kasana: Nemamo što izgubiti

Bez obzira na prigovore Poljoprivrede Lipik i negativna mišljenja ministarstava, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana ne odustaje od namjere da se prostorni plan izmijeni kako je predloženo.

- Mi idemo dalje. Nama su prioritet radna mjesta, a taj projekt nam donosi oko 800 radnih mjesta. Kao agronom, mišljenja sam da nam je to najkvalitetnije zemljište, ali ako ga moramo žrtvovati za radna mjesta, to se treba učiniti. Ja moram vjerovati u investitora. Pojedinosti o njemu zna Ministarstvo gospodarstva, a kod nas su došli predstavnici iz Hrvatske, Njemačke pa čak i SAD-a. Mislim da je to neki konzorcij. Investitor je platio izradu ovog prostornog plana, inače mi s time ne bismo ni išli. Oni su to platili 500.000 kuna, mislim da je i to neki pokazatelj njihove ozbiljnosti. Predložio sam im druge lokacije, međutim, oni žele baš ovu. I što mi sad možemo učiniti? Nemamo što izgubiti. Ako investicija propadne, Poljoprivreda Lipik će opet moći raditi na tom zemljištu - rekao nam je Kasana.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI