Mladi glazbenici: ¨Truba mi je lijep instrument. Odlučio sam je naučiti svirati¨

Matija Katušić jedan je od 40-ak nagrađenih učenika Glazbene škole
(FOTO: Lidija Galić)

10.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 7994

Desetogodišnji Matija Katušić iz Požege na međunarodnom je natjecanju u sviranju trube, održanom u Varaždinu, osvoji drugo mjesto. Jedan je od četrdesetak učenika Glazbene škole Požega koji su se s državnih i međunarodnih natjecanja vratili s medaljama. Sve ih je danas primio gradonačelnik Požege Vedran Neferović te im zahvalio za promoviranje Požege kao grada glazbe.



- Trubu sviram dvije godine. Bila mi je lijep instrument pa sam je odlučio naučiti svirati. Nije baš teško mada treba dosta snage. Ne vježbam baš previše, ali za natjecanje sam se dobro pripremao. Profesor mi je jako dobar i mislim da ću i ja jednog dana biti profesor trube – rekao nam je Matija.





- Stereotip je kod nas da je trubu teško svirati, ali to nije tako. Važno je savladati tehniku disanja i vježbati. Nije uvjet da trubu sviraju samo dečki. Sve je više učenika zainteresirano za puhačke instrumente. Danas, primjerice imam u svojoj grupi 13 učenika što nije bio slučaj kad sam prije 12 godina iz Varaždina došao raditi u Požegu. Imamo u Požegi i Big band te Gradsku glazbu pod vodstvom Mirka Čačića koji postižu odlične rezultate – rekao nam je Matijin profesor Tomislav Ratković.

Da puhački instrumenti nisu samo za dječake dokaz je Požežanka Leona Šunjo. Ona je gotovo odrasla uz svoj instument. Trombom svira pet godina i na međunarodnom je natjecanju osvojila drugo mjesto.

- Krenula sam svirati u Trenkovim pandurima, onda i u Glazbenoj školi. Imam dosta obaveza, ali stižem sve. Planiram upisati Glazbenu akademiju i baviti se glazbom – rekla nam je Leona, ujedno najmlađa članica požeškog Big banda.



Osim puhača nagrade su na natjecanjima osvojili i mladi tamburaši, gitaristi, klaviristi i pjevači.

- Nije jednostavno osvojiti toliko priznanja. Poduplali smo broj sudionika natjecanja u odnosu na prošle godine i to je zalog još kvalitetnijem predstavljanju Grada i škole – rekao je tom prigodom ravnatelj Glazbene škole Požega Veljko Valentin Škorvaga.



Učenici ove škole osvojili su tri prve, četiri druge i jednu treću državnu nagradu u disciplinama tambure, pjevanje i gitara. Na međunarodnom natjecanju drvenih i limenih puhačkih instrumenata, održanom u Varaždinu, osvojili su tri prve, osam drugih i jednu treću nagradu dok su gitaristi na međunarodnom natjecanju u Poreču osvojili dvije prve nagrade.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI