¨Inkubator je idealno rješenje za obrtnike početnike¨

Anto Bilobrk
(FOTO: Aleksandar Grlić)

09.04.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6527

"Problematika u Komori je to što smo u lošoj financijskoj situaciji. Imamo kredit za objekt koji će biti isplaćen do 2019. godine. Sad moramo naći rješenje u suradnji sa Županijom i Gradom da se uspiju plaćati anuiteti i mislim da ćemo ga uspjeti pronaći. Moramo u kolovozu platiti 100.000 kuna kredita i vratiti isto toliko duga Hrvatskoj obrtničkoj komori. Problem je i naplata. Tu svatko ima svoj problem. Mi u uslužnim djelatnostima isporučujemo mjesec dana robu pa onda čekamo još mjesec-dva da ti se plati. To su najveći problemi, a problem je i besparica", otvoreno kaže o problemima koji muče obrtnike Anto Bilobrk, novoizabrani predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije, inače požeški ugostitelj.

Obrtnici sutra planiraju održati sastanak sa županom, načelnicima i gradonačelnicima iz cijele županije te predstavnicima područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Regionalne razvojne agencije "Panora". Nadaju se kako će pronaći način da pokrenu stagnantno obrtništvo. Prema posljednjim dostupnim podacima na području Požeštine je oko 800 obrtnika, a Pakraca i Lipika oko 150. Zajedno ih županiji nema ni tisuću.

- Sutrašnji sastanak se tiče samih obrtnika jer nude se strašno veliki poticaji za zapošljavanje pa da malo ti obrtnici živnu. Tu je i projekt novog poduzetničkog inkubatora koji planira raditi Grad. Za početnike obrtnike i one koji nemaju prostor je to idealno, s obzirom na to da će jedan dio biti besplatan pa će se poslije nešto minimalno plaćati. Sad ćemo vidjeti kako će se to odvijati - nastavlja Bilobrk.


- Sad moramo još u Komori imenovati svoje cehove. Ja sam bio predsjednik Ceha ugostitelja, moram dati ostavku na tu funkciju, a onda ćemo formirati radne cehove u Komori. U sklopu projekta Zeleno-plavo ići ćemo u Vrbovsko, Kaštel, na Brač isto kao što i oni dođu kod nas na Vincelovo. Sad baš idem na prvi sastanak u Hrvatsku obrtničku komoru pa ćemo vidjeti kakvi su planovi na nivou države i po statutu kakvi su zakoni. Ne možemo donositi ništa na svoju ruku. Rekao sam tajniku da napravi kompletnu statistiku koliko nas ima i koliko zapošljavamo. Moramo izaći s nekom statistikom pred župana i gradonačelnike. Ipak smo mi ravnopravni partneri. Zvečevo, Color i Presoflex nemaju toliko zaposlenih koliko ih imamo mi obrtnici. I nas se treba uvažavati u nekom protokolu. Grad sad isto nudi poticaje za zapošljavanje po radniku ili ako otvoriš obrt dobiješ jednokratnu naknadu. Županija sad daje poticaje za kredite, HZZO smo pozvali da vidimo što oni nude da ipak nešto malo živne - zaključuje Bilobrk.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI