Ovako prevaranti operiraju: ¨To je smišljena pljačka, sve su isplanirali¨

Antun i Marija Šimić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

02.04.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10837

"Sve je to smišljena pljačka i razrađena u tančine, u sekundi izvediva", kaže nam Antun Šimić (63), stanovnik Donjih Gučana u općini Brestovac, kako je pokraden. Nepoznati prevarant ga je jučer, lažno se predstavljajući kao djelatnik mirovinskog osiguranja, poslao u Požegu da "provjeri neke papire". Antun koji je nedavno otišao u mirovinu misli da je riječ o neplaćenih 70 kuna za dopunsko osiguranje i odlazi riješiti problem. Prevarant se potom 84-godišnjoj Antunovoj majci Mariji predstavlja kao djelatnik iste ustanove i tvrdi da mora testirati novac jer je krivotvoren. U trenutku su ostali bez životne ušteđevine čiji iznos ne žele iznijeti javno, ali dijele svoje iskustvo i upozoravaju druge da ne nasjedaju na slične prevare.

- Oko 13,30 me nazvao gospodin koji se predstavljao kao Damir ili Davor iz Mirovinskog osiguranja. Rekao mi je da moram osobno doći i provjeriti još neke dokumente jer sam od početka ove godine u mirovini. Rekao sam mu da sam planirao otići u Požegu jer imam nekih poslova pa ću svratiti i u HZMO. Izgleda da mi nisu odbili 70 kuna za dopunsko zdravstveno osiguranje pa sam mislio da ima veze s time. Bio sam u tri ureda, nitko me nije zvao i nitko me nije kontaktirao. Sve smo provjerili. Zvao je i drugi put nakon 7-8 minuta i rekao "Nemojte samo zaboraviti osobnu iskaznicu" i ja krenem u Požegu. Izgleda da su bili 100 metara iznad naše kuće i pratili kad sam otišao, mama je ostala sam kod kuće i sve se poklapa - opisuje prvi dio smišljene prevare Antun Šimić.

- Išla sam iz štale i vidjela gdje neki muškarac ide kod susjede, uvijek netko hoda, ali automobil nisam vidjela. Pozdravio me i pošao pravo na stepenice. Kaže mi: "Bako, mi smo iz Mirovinskog osiguranja" i pokaže mi nekakvu karticu. Ne znam kakva je, nisam imala naočale i ne vidim dobro. Kaže mi: "Bako, vaš sin je trebao otići u Požegu u Zavod za mirovinsko osiguranje. Ima neke probleme, dobio je krivotvorene novčanice". Rekla sam im: "Nemojte vi mene varati", a on opet pokazuje tu iskaznicu koju ne vidim i tvrdi da je iz osiguranja i da je bio s mojim sinom, a nije bio. Rekao je da znam gdje je novac i kako ga mora odnijeti na provjeru. Ne znam, da ga nisam pustila možda bi me i udario. Sve je znao: ime i prezime, kakav mi sin ima automobil, kako su ga zvali - nastavlja Marija Šimić koja je još uvijek u šoku i uplakana.


- Ne bih želio iznositi detalje, poznati su policiji. To je smišljena pljačka, "odbavili" su me u Požegu. Kad sam došao do Drškovaca, mama me nazvala i rekla da je čovjek došao i uzeo novac. Sve je isplanirano u detalje, mnogi ljudi znaju da sam od 1. siječnja u mirovini, netko je iskoristio to naše stanje da bi mama ostala sama kod kuće.


- Imao je jednostavne naočale, ne neke skupe. Lijep je u licu i okrugao, malo krupniji. Osrednje visine, malo krupnije građe, kratke kose, fino obrijan s bijelim tenisicama na nogama. Susjeda je vidjela kako izgleda i rekla sve policiji. Preplašila sam se i nisam mislila na to - opisuje Marija Šimić "djelatnika mirovinskog osiguranja".

- Navodno je imao i tamnozeleni manji automobil, vjerojatno zagrebačkih tablica, nešto manje poput Corse ili Tica. Susjeda više zna. Osim toga, zanimljivo je da me je pet minuta prije dolaska policije pozvao s nepoznatog zagrebačkog broja kojeg nema u imeniku. Možda su provjeravali. Nazvao sam broj i prvo se nisu javili, a kasnije su mi rekli da me nisu zvali s tog broja - dodaje Antun. U drugom elektronskom imeniku ipak nalazimo vlasnika tajanstvenog broja, no i nama se nitko ne javlja.

Policija koja traga za nepoznatim počiniteljem ne dozvoljava susjedi, koja je vidjela počinitelja, da podijeli detaljniji opis prevaranta. U nekim slučajevima upoznavanje javnosti s više detalja može pomoći hvatanju počinitelja, no i ovaj put neumoljiva fraza "u interesu istrage" zatvara svaka vrata razumu.

- Ne mogu vam reći išta da i hoću, još bih bila kažnjena. Kad su me ispitivali, policajci su mi dali da potpišem papir u kojem kažem da ne smijem ništa reći - rekla nam je susjeda koja je vidjela počinitelja.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI