Jedra u Gradskom muzeju - otvorena izložba Mate Jurkovića (foto)

Otvaranje izložbe slika Mate Jurkovića
(FOTO: Aleksandar Grlić)

02.04.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6077

U požeškom Gradskom muzeju je jučer otvorena izložba akademskog slikara Mate Jurkovića. U organizaciji Ličkog zavičajnog društva Vila Velebita izloženo je 30-ak vrlo zanimljivih slika iz ciklusa Jedra. Autor nije mogao prisustvovati izložbi zbog bolesti pa ga je predstavio Branimir Pešut, viši kustos Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.



Mato Jurković je slavonski Ličanin rođen u Vođincima kod Vinkovaca, u Slavonskom Brodu proveo je djetinjstvo, a trenutno živi i radi u Zagrebu. Poznat je kao majstor pejzaža, aktova i apstrakcija, ali i kao vrstan grafički dizajner i restaurator te sudionik brojnih humanitarnih likovnih kolonija.





- Mato Jurković je nazočan u hrvatskom slikarstvu dugi niz godina. Ove godine slavi 70 godina svog života. Završio je sjajnu zagrebačku akademiju, imao je sjajne profesore. Uputio se jednim putem koji je poznavatelje njegovog opusa manje-više sve iznenadio. Mato je Slavonac rođen u Vođincima i prvi radovi po kojim ga pamtim su bile mrtve prirode, slavonski pejzaži i ženski aktovi. Priča oko ovog maritimnog elementa je nešto što me zaista ugodno iznenadilo - rekao je kustos Branimir Pešut.



- Mato zapravo samo nastavlja jednu priču vezanu za hrvatski pejzaž čiji je dio i more. Nemali broj autora se okušao u morskim motivima. Na stranu Dalmatinci i južnjačka linija, ali tu su i kontinentalci od Murtića do Vatroslava Kuliša. Tu se našao i Mato Jurković. Tema je zaista interesantna, likovno može puno toga pružiti: more i jedra, vertikale na horizontalama. Sjajno pristupa toj temi, njegov rukopis je uvijek prisutan. Ono što me fascinira je paleta boja koja nije ona iz dramatskih "chiaroscura", nego je bazirana na primarnim bojama, možete vidjeti žutu, plavu i crvenu. Paleta je otvorena, praktički to je najteži oblik slikanja. Apsolutno svakome predlažem svakome da dođe i pogleda ovu izložbu - dodao je Pešut.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI