Je li obnova ceste Trenkovo - Velika samo kozmetičke prirode?

Željko Larva
(FOTO: Aleksandar Grlić)

30.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7497

Nedavni natječaj Županijske uprave za ceste (ŽUC) za obnovu kolnika županijske ceste 4253 od Trenkova do Velike prvo je razveselio pa razočarao trenkovačkog inženjera građevinarstva Željka Larvu. Larva ima ozbiljne zamjerke na natječaj jer se prema njemu rade zahvati kozmetičke prirode na cesti uništenoj kamionima koji prevoze kamen iz obližnjeg kamenoloma. Trenkovački inženjer također tvrdi da je cijena obnove dionica ove ceste i županijske ceste 4115 od Kaptola do Požege nerealno niska.

- Kad sam pročitao taj članak na portalu, bio sam ugodno iznenađen da će se nakon toliko godina na tom dijelu ceste nešto raditi. Moja kuća izlazi na tu cestu i emotivno sam vezan za nju, vozim se njome skoro svaki dan. Međutim, kad sam skinuo natječaj s Elektroničkog oglasnika javne nabave, vidio sam da je to čisto presvlačenje koje nema ni tehničku ni ekonomsku opravdanost. Ne rješava se problem uništenog kolnika, nego je to više kozmetički zahvat. U priloženom troškovniku vidi se da se radi samo o 1.600 metara kolnika dok je čitava dionica duga nekih 4.800 metara. Sadašnje bankine su zarasle u travu i ne vidim razlog da se zasipaju kamenom jer su one više od ceste. Prvo bi trebali skinuti bankine pa onda uređivati njihovu površinu. Ta cesta je, koliko se sjećam, zadnji put rekonstruirana prije 35 godina i od tada je prošlo puno vozila i velikog tereta iz kamenoloma. Svakog dana prođe 20-ak šlepera i cesta je strašno stradala - kaže Željko Larva.

- Ovo što se planira napraviti neće pomoći da cesta bude u boljoj funkciji. Pametnije je novac uložiti u izradu projektne dokumentacije za izradu kompletne ceste i sačekati bolja vremena pa napraviti rekonstrukciju kako treba, a ne ovako nestručno. Osim toga, procijenjena vrijednost radova od 1,12 milijuna kuna za ovu cestu i cestu od Kaptola do Alilovaca nije dovoljna za pokrivanje planiranih radova. Manja vrijednost na natječaju sigurno neće biti. Ako je veća, onda se natječaj poništava prema Zakonu o javnoj nabavi. Sve to pomiče početak radova u jesen i zimu - dodaje Larva.


Dobivamo i odgovor od ravnatelja ŽUC-a Mije Jozaka. Prema njemu zahvati nisu kozmetičke prirode i mogu se izvesti po procijenjenoj vrijednosti. No, prije toga priznaje nam problem s oznakama vrsta asfalta u istom natječaju jer misli da smo ga nazvali radi toga. Željko Larva nam je taj problem spomenuo tek usputno: "Kako mogu raditi natječaj kad ne prate ni najnovije zakone?".


- Poslali smo službeno pojašnjenje izvoditeljima u petak. Po zakonu je objavljeno na našim stranicama i svi ga mogu pokupiti. To je natječaj za izvođenje radova. Ti projekti su bili prije napravljeni nego je došao novi zakon na snagu s novim, europskim standardima na engleskom jeziku. Ništa se u tehnologiji ne mijenja, nego samo jednostavno promijenjene oznake vrste asfalta - odgovara ravnatelj ŽUC-a prije nego li mu stižemo postaviti prava pitanja.

- Neka nam to napiše, pa ćemo mu onda odgovoriti. Neka se ne petlja u ono što ne zna raditi. To je prošlo po planu, mi smo tu cestu snimili i detektirali problem. Na taj način se vrši sanacija takvih površina. Ništa nije kozmetičke naravi. Loš asfalt prvo ide van i freza se. Loših mjesta ima na 20 do 30 posto površine. Na ostalim mjestima, gdje je dobra nosivost, štiti se postojeći asfalt. Gospodin Larva s te strane nije u pravu, neka malo pročita opće tehničke uvjete za radove u niskogradnji i bit će mu jasnije. Uz dužno poštovanje, neka nam se obrati pisano, mi ćemo mu pisano i odgovoriti. Možemo sjesti i popričati, nije problem - odgovara Jozak na prvo pitanje kvalitete radova.

- Vrijednost radova znamo bolje nego on, ne radimo napamet. Nismo u "šancu" da sipamo nešto iz rukava, nego računamo. Sve je odrađeno na osnovi egzaktnih podataka izračunatih prema stanju na terenu i tržištu. Znamo jako dobro što radimo. Mi to radimo već 18. godinu, ali slažem se, neka gospodin Larva dođe na razgovor. Možemo otvoriti papire, nismo ništa izmislili, nego jednostavno uzimamo podatke iz zadnjih ugovora, stanja na tržištu, pregledavamo, ocjenjujemo i procjenjujemo. Živi bili pa ćemo vidjeti da će se posao napraviti za toliko novca - rekao je na kraju Jozak o cijeni radova.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI