Presadili mu prst s lijeve na desnu ruku: ¨Nadam se da ću je sad moći koristiti¨

Petar Uzelac
(FOTO: Aleksandar Grlić)

29.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 14038

"Prst je trebao biti s noge, ali nožni prsti su mi jako kratki. Ne bi možda bilo efekta i onda smo ja i profesor Rade Žic komentirali. Rekao sam mu da probamo prstenjak transplantirati na drugu ruku. Mislim da je to ovo prva takva operacija koju je netko napravio u Hrvatskoj", priča nam Petar Uzelac, stanovnik Mihaljevaca pokraj Požege kojem je prije više od četiri godine berač kukuruza uhvatio desnu ruku. Nakon nesreće Petar je ostao bez svih prstiju na desnoj šaci osim dijela palca. Prošlog tjedna su mu dva tima liječnika u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu transplantirali prstenjak sa zdrave lijeve ruke na desnu šaku kako bi se njome mogao služiti po principu kliješta. I najobičnije stvari poput vezanja cipela su Petru bile teška muka, a nada se kako će mu ova operacija promijeniti život.

Presađeni prstenjak već pomiče, ali proći će još dosta vremena do njegove pune funkcionalnosti. Budući da se radi o malim krvnim žilama, ne većim od dva milimetra i živcima od samo jednog milimetra, cijela se operacija izvodila mikrokirurški, odnosno pod mikroskopom.

- Čim ustaneš ujutro, trebaš svezati cipele, ne možeš. Trebaš navući hlače, ideš jesti, trebaš odrezati kruh. Što god radiš svaki dan, to radim i ja. Zamisli da ti netko metne jednu ruku na leđa i ideš sve to s jednom rukom raditi. Nadam se da ću moći koristiti ruku pa premda mi trebalo godinu dana da to postignem - objašnjava nam Petar koje su ga svakodnevne muke prije mučile.


- Proći će vjerojatno do Nove godine da postignem hvat s desnom rukom. U ponedjeljak idem ponovno na kontrolu u KB Dubravu. To je čudo koliko ima "štihova", sve je to povezano, što će se dogoditi još ćemo vidjeti. Da nije bilo nade, ne bih to radio. Unutra je pločica s osam vijaka kojom je sve spojeno od krvotoka do živaca, u prstu se osjeti toplina, ali ga još ne osjetim kao svoj. To će proći, trebao bi doći i osjet, samo treba puno vremena. Nadam se da će profunkcionirati. Krvne žile su mi presadili kao kad se presađuješ jabuku ili šljivu sa žilama u zemlju. Tako su mi izvadili prst i posadili ga - priča Petar Uzelac i pokazuje nam svoju desnu ruku na kojoj sada ima jedan i pol prst i lijevu ruku na kojoj svojim izborom sada ima četiri prsta.


23. listopada je prošlo pune četiri godine kako mu je berač kukuruza uhvatio ruku, tri pune godine je čekao na operaciju. Prisjetio se i tog kobnog dana.

- Brao sam kukuruze, prošao sam dva kruga, stao i vidio da visi komad kukuruzovine. Mogao je visiti sto godina i nikome ne bi bilo ništa. Povukao sam ga rukom i automatski mi je povuklo prste. Da je u tom istom trenutku netko bio sa mnom i stisnuo kvačilo na traktoru, nikome ne bi bilo ništa. Međutim, bio sam sam i stroj me je počeo vući, odupirao sam se nogama, bojao sam se da će mi ruka otići u ramenu ako uhvati dlan. U prsluku sam srećom imao mali džepić i mobitel. Nazvao sam sina koji je došao i ugasio traktor. Kad su me izvadili van, pao sam. Ostao mi je dlan i tri prsta, međutim morali su mi odrezati sve do malog prsta. Služio sam se nekako time i odučio sama se na rekonstrukciju da se mogu poslužiti rukom. To je moja tužna pričica ukratko - opisao nam je Petar kako je ostao bez skoro cijele desne šake.



- Nažalost, sad sam u mirovini. To nije ni socijalna pomoć, 732 kune, prije sam radio u Hrvatskim šumama i vozio humanitarnu pomoć za Hrvatsku. Supruga ima 1.300 kuna i nas dvoje zajedno imamo 2.000 kuna. Od toga živimo i preživljavamo i ne žalimo se. Jednostavno, patim se - kaže na kraju Petar da malo "začini" svoju tragediju. Obećaje i kako će nam jednom prilikom pokazati papire prema kojima je nakon nesreće bio sposoban za rad. Ali tek se vratio iz bolnice i iscrpljen je, nema vremena za prekapanje po njima. Puštamo ga da se odmori i poigra sa svojom unučicom Petrom uz misao: "Sva sreća da hrvatski kirurzi nisu kao hrvatski birokrati!".



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI