FOTO, VIDEO: Mladi pjevači iz cijele zemlje preplavili Požegu

Smotra pjevačkih zborova Vallis Aurea Cantat
(FOTO: Aleksandar Grlić)

28.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 8300

Preko 700 malih pjevača iz Požege, Lipika, Splita, Šibenika, Osijeka, Zagreba, Vukovara, Karlovca i ostalih gradova Hrvatske sudjeluje na natjecanju dječjih zborova u Požegi. Organizatori 2. "Vallis aurea cantata" iz Glazbene škole Požega su prezadovoljni kvalitetom i brojem izvođača, a žiriju neće biti lako izdvojiti najbolje među čak 20 dječjih zborova. Gosti, čiji se broj ove godine skoro udvostručio, toliko hvale svoje domaćine, da ne sumnjamo kako će ih sljedeće godine biti i tisuću.



- Mi smo drugi put u Požegi. Bili smo prošle godine i ostala nam je u jako lijepom sjećanju. Jako je pitom i malo drugačiji grad, nije ravan kao Vinkovci, nego ima drugačiji reljef. Domaćini su izvrsni. Jako smo zadovoljni organizacijom natjecanja i prošle i ove godine, kad nas je puno više, tako da vjerujem kako ćemo dolaziti svake godine. Prošle godine smo osvojili Grand Prix pa imamo još jedan razlog za dolazak - rekla nam je Zrinka Šimunović, voditeljica zbora Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci.





- Evo, super nam je, drugi put sam isto ovdje. Upoznali smo puno mladih iz cijele Hrvatske. Osim pripremanja za nastup, šetali smo se po gradu, išli na pizzu, fotografirali se. U Gradu mi se najviše sviđa ova glazbena škola, stvarno je prekrasna. Baš je super - dodaje Marija Jurić, učenica vinkovačke glazbene škole.



- Prvi put nastupam u Požegi, ali sam tu bila već prije s nekim drugim natjecanjima. Lijepo je. Sad smo bili u školi pa se ludiramo i radimo nekakve gluparije, družimo se. Nismo se još stigle upoznati s mladima iz drugih krajeva jer smo tek sad došli ovdje. Manje-više smo se međusobno družili, ali bit će prilike i za upoznavanje. Četvrti smo po redu pa ćemo prvo nastupiti, onda idemo na ručak i imamo par sati slobodno koje ćemo iskoristiti za razgledanje grada. Domaćini su jako dobri - kazala nam je Sara Straga-Šašić, učenica Osnovne škole "Mato Lovrak" iz Nove Gradiške.



- Uključen je velik broj djece mlađe i starije dobi. To su učenici glazbenih ili osnovnih škola. Iduće godine očekujem da će se to proširiti i postati međunarodno natjecanje. Ove godine imamo preko 700 sudionika, za razliku od protekle godine kad ih je bilo oko 450. Ove godine imamo 20 zborova s 23 nastupa, a lani smo ih imali 12. Slušao sam jutros probe prije natjecanja i mogu reći da su mnogi zborovi izvrsno pripremljeni. Ocjenjivački sud će imati dosta posla da promotri i procijeni kvalitetno svaki zbor. Ovo sigurno daje uzlet zborskom pjevanju, pogotovo u mlađim kategorijama jer godinama nije bilo specijaliziranog natjecanja kao što je ovo. Sam grad dobiva puno na tome, mnogi zborovi su došli još sinoć i večeras će ovdje noćiti. Kroz par godina vjerujem da će biti i preko tisuću sudionika. Tada će natjecanje vjerojatno trajati i dva ili tri dana - izjavio nam je Valentin Veljko Škorvaga, ravnatelj Glazbene škole Požega.





- Puno radimo na tome da svi posjetitelji imaju neke dodatne sadržaje, vjerujem da će to Požega dobro prepoznati i da će se u budućnosti i na tom planu dodatno poraditi. Djecu moramo provesti kroz grad da im netko ima i za objasniti što vide od naših prekrasnih sakralnih i kulturnih objekata. Vjerujem da će ovo biti lijepo okupljalište i svih idućih godina kad natjecanje postane međunarodno - dodao je Škorvaga.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI