¨Cilj je povećati zapošljivost osoba s invaliditetom¨

Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za EU integracije
(FOTO: Lidija Galić)

26.03.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6522

Osnivanje multifunkcionalnog centra (MFC) za osobe s invaliditetom novi je projekt Grada Požege koji će biti realiziran u narednih 16 mjeseci i čija je vrijednost 153 tisuće eura. Projekt je financiran europskim novcem iz IPA IV komponente, Razvoj ljudskih potencijala.

Ciljna skupina je 30 osoba s invaliditetom pa je partner u projektu požeška Udruga roditelja djece s posebnim potrebama "MI".

- Cilj projekta je doprinijeti povećanju zapošljivosti i promovirati socijalnu uključenost osoba s invaliditetom koje će kroz projekt dobiti psihosocijalnu podršku i obrazovanje te kroz radnu terapiju usvojiti socijalne i radne vještine neophodne za poboljšanje pristupa tržištu rada - istaknuo je Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za EU integracije.





Dodao je da se većina aktivnosti bazira na potrebama Udruge "MI", ali i na ostale osobe s područja naše županije.

Prvi je korak provođenje istraživanja potreba osoba s invaliditetom, izrada analize i plana rada, zatim priprema aktivnosti za osnivanje MFC-a i pribavljanje potrebne dokumentacije. Slijedi otvaranje centra, edukacija i zapošljavanje ciljne skupine te promocija aktivnosti i proizvoda centra.

Krajnji su korisnici projekta radno sposobne osobe s invaliditetom i njihove obitelji, djeca s invaliditetom, udruge osoba s invaliditetom, poduzetnici i potencijalni poslodavci zainteresirani za zapošljavanje osoba s invaliditetom te lokalna zajednica.



- Vjerujem da ćemo projektom ne samo učiniti dobru stvar za Udrugu "MI" nego dati motivaciju i drugima da se priključe u partnerstvima kad su u pitanju ovakvi projekti - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović.

Partneri u realizaciji projekta su i Regionalna razvojna agencija požeško-slavonske županije PANORA te Centar za rehabilitaciju Zagreb.



- Naš Centar pruža usluge djeci, mladima i odraslim osobama s intelektualnim poteškoćama i dodatnim oštećenjima. U ovom trenutku imamo 20 stanova u kojima živi 88 ljudi koji su do sada bili u instituciji. Oni su preselili u stanove, dio su naše svakodnevice, žive punim plućima sve ono što mi svakodnevno proživljavamo te dolaze u naše dnevne programe. Imamo deset dnevnih programa za odrasle i zapošljavanjem osoba s intelektualnim poteškoćama bavimo se već 15 godina - istaknula je Ružica Stipčić iz Centra za rehabilitaciju dodajući da su tijekom 2013. i 2014. godine kroz slične projekte zaposlili 20 osoba.


Predsjednik Udruge "MI" Slavko Đeker zadovoljan  je što će projektom u funkciju konačno biti stavljena zgrada udruge "MI" koja neiskorištna stoji već nekoliko godina.

Suradnik na projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI