Nepušenje mu se dvostruko isplatilo: ¨Bolje se osjećam i idem s curom na putovanje¨

Marko Bušić (u sredini)
(FOTO: Aleksandar Grlić)

19.03.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 14821

"Novac ćemo potrošiti djevojka i ja tako da ćemo otići na neko lijepo putovanje. Nastavit ćemo s nepušenjem, ako smo već i ovako izdržali, bio bi red. Dvostruko smo nagrađeni, popravili smo zdravlje, a dobit ćemo i novčanu nagradu", kaže nam 25-godišnji Pleterničanin Marko Bušić, sad već sigurno dobitnik nagrade od 5.000 kuna u natječaju "Pušenje odbaci, lovu nabaci" Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

U natječaju je sudjelovalo ukupno 50 kandidata, a do kraja ih je izdržalo 38, što u Zavodu smatraju iznimnim uspjehom. Marko koji je danas izvučen u tomboli u natječaj se uključio sa svojom djevojkom.




- Student sam kineziologije, ujedno radim u MORH-u. Pušio sam praktički od sedmog razreda osnovne škole. Znate kako to počne, s nagovaranjem prijatelja, ne znate reći ne. Odluku sam donio zbog financijskih i zdravstvenih razloga. Sudjelovali smo moja cura Ivana i ja, natjecali smo se tko ima veći karakter i bili si velika međusobna potpora. Oboje smo izdržali do kraja. Mjesec dana, koliko traje natječaj, sam se potrudio izbjegavati zadimljene prostore i cigarete. Osim što sam trenutno prehlađen, osjećam poboljšanje. Budiš se lakše bez kašljanja. Nije bilo teško jer sam si odredio da svojim zdravljem i životom upravljam ja sam, a ne jedna cigareta - kazao nam je još Marko kojem će nagrada zapravo biti uručena kroz nekoliko tjedana.


Marko je potom testiran na ugljični monoksid i tragove nikotina, preostalo je samo ispitivanje svjedoka, ali nalazi su mu bili kao u nepušača. Sudjelovanjem u natječaju, osim poboljšanja zdravlja, natjecatelji su napravili i veliku uštedu od skoro 23.000 kuna.

- Prijavilo se 22 žene i 28 muškaraca, u međuvremenu je odustalo 12 osoba. Za izvlačenje smo imali 38 osoba što znači da ih je 76 posto uspješno apstiniralo, to je velik uspjeh kojem se nismo nadali i puno više od uspješnosti ovakvih natječaja. Projekt je podržalo i Ministarstvo zdravlja u sklopu unapređenja zaštite mentalnog i tjelesnog zdravlja u Požeško-slavonskoj županiji. Tako su osigurana sredstva za natječaj. Želimo ga organizirati svake godine, vjerojatno ćemo ga nagodinu odraditi kvalitetnije i uz još veći interes iako smo s odazivom više nego zadovoljni. Svi natjecatelji su dolazili osobno kod nas, na svima su odrađena testiranja i liječnički pregled i svi su dobili kratke savjete, vjerujem da tu leži razlog uspjeha. Zanimljiv je podatak da su u mjesec dana uštedjeli 22.800 kuna - izjavili su zajedno Jasmina Kovačević, voditeljica Službe za javno zdravstvo ZJZ i Mato Matijević, ravnatelj požeško-slavonskog ZJZ.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI