Tekija u sustav odvodnje i pročišćavanja voda planira uložiti 330 mil. kn

Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Požega (CUPOV)
(FOTO: Tekija)

11.03.2015. | Tekija d.o.o.
Pregleda: 4411

Tvrtka za vodne djelatnosti Tekija d.o.o. je 2014. godine proslavila 50 godina rada, a kako kaže njen direktor Ante Kolić ta je godina prijelomna za napredak i razvoj vodnih djelatnosti. Tekija od 2014.godine, nakon izdvajanja komunalnih djelatnosti, obavlja samo djelatnosti vodnih usluga te je tomu pristupila vrlo odgovorno i ambiciozno osjećajući potrebe građana i gospodarstva da se još intenzivnije razvija vodna komunalna infrastruktura pogotovo sredstvima iz fondova Europske unije.

- Do 2014. godine za razvoj smo koristili samo sredstva Ministarstava, Hrvatskih voda, lokalne zajednice te vlastita sredstva. Tako je na taj način u posljednjih 20 godina u infrastrukturu na području Požeštine uloženo preko 100 milijuna kuna u obnovu, modernizaciju i gradnju novih crpilišnih kapaciteta, cjevovoda, vodosprema i opreme.  
Time smo postigli da mogućnost korištenja vodoopskrbe ima 92 posto stanovništva Požeštine, a trenutna je priključenost 78 posto što znači da ima još stanovništva  koji trebaju iskoristiti mogućnost priključenja.


Vodoistražni radovi na širem području Striježevice (Foto: Tekija)


Ulaganje u objekte vodno komunalne infrastrukture


- U dijelu vodnih usluga do 2014. godine u odvodnju otpadnih voda uloženo je 80 milijuna kuna, a ulagali smo u kolektore, kanalizacijsku mrežu te uređaje za pročišćavanje otpadnih voda u Požegi, Kaptolu, Eminovcima, Bertelovcima, Rajsavcu i Hrnjevcu - rekao je Ante Kolić.

- Budući da je sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda voda na našem području manje razvijen od sustava vodoopskrbe do 2023. godine potrebno je uložiti oko 330 milijuna kuna u taj sustav.

U djelatnosti vodoopskrbe potrebno je i dalje osigurati i ulagati sredstva ponajviše za vodoistražne radove i gradnju novih crpilišta, rekonstrukciju postojećih crpilišta, magistralnih vodovoda i vodoopskrbne mreže.
Također, potrebno je ugraditi mjerno-regulacijsku opremu za kontinuirani nadzor i smanjenje gubitaka vode u sustavu vodoopskrbe.

Za sve to očekujemo pomoć europskih fondova koji će pokriti oko 75 posto potrebnih sredstava dok će ostatak sredstava trebati osigurati središnja vlast RH i lokalna zajednica.

Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području tri aglomeracije

- Sukladno tome potrebno je izraditi studijsko-projektnu dokumentaciju koju moraju odobriti konzultanti Europske unije (JASPERS) u proceduri koja je vrlo složena. Tekija d.o.o. priprema dokumentaciju u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i Hrvatskim vodama, a tek nakon odobrenja studijsko-projektne dokumentacije mogu se raspisivati natječaji za osiguranje sredstava i izvođenje radova - rekao je voditelj Razvojno-tehničkog sektora u Tekiji Mile Beslić.

U određenom stupnju pripreme je dokumentacija za tri aglomeracije - Požegu, Pleternicu te Veliku i Kutjevo. Aglomeracija Požega obuhvaća grad Požegu te dio područja općina Brestovac i Velika. Aglomeracija Pleternica pored naselja na pleterničkom području obuhvaća i dio naselja s područja Požege i Jakšića. Projekt za aglomeraciju Velika - Kutjevo u početnoj je fazi, a obuhvaća naselja područja Velike i Kutjeva.

Planirani radovi na područjima aglomeracija obuhvaćaju izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, dogradnju dijelova kanalizacijske mreže - sustava odvodnje, rekonstrukciju sustava odvodnje te izgradnju vodovodnih mreža, vodosprema i objekata u cilju osiguravanja zdravstveno ispravne vode i ispuštanja otpadnih voda sukladno Direktivama Europske unije.


Zdenac crpilišta Dubočanka (Foto: Tekija)

Rokovi za izgradnju aglomeracija za Požegu i Pleternicu su 2018. godina, dok se završetak aglomeracije Velika - Kutjevo predviđa za 2023. godinu sukladno Planu provedbe vodno-komunalnih direktiva. Mala naselja, koja nisu i neće biti obuhvaćena projektima aglomeracije (naselja s manje od 2.000 stanovnika), nisu u prioritetima, a za njih će se osigurati mogućnost sufinanciranja izgradnje kroz program ruralnog razvoja.

Planovi za 2015.

Plan radova i investicija za 2015. godinu u visini od 3 milijuna kuna obuhvaća nastavak već započetih vodoistražnih radova na lokacijama Striježevica, Tisovac, šireg područja naselja Alilovci, Alaginci, Ramanovci te monitoring crpilišta "Zapadno polje" u Požegi.

Izgradnja magistralnih i lokalnih vodovoda u visini 6 milijuna kuna planirana je kroz sredstva Hrvatskih voda, jedinica lokalne samouprave te Tekije od čega značajan dio odlazi na završetak magistralnog vodovoda Velika - Kaptol - Kutjevo čija je izgradnja započela 2014. godine a ukupna vrijednost tih radova je oko 9,5 milijuna kuna.


Klorirnica crpilišta Dubočanka (Foto: Tekija)

Značajna vlastita sredstva, oko 3 milijuna kuna, Tekija d.o.o. planira uložiti kroz investicijsko održavanje u postojeće objekte vodopskrbe i odvodnje kako bi im podigla funkcionalne sposobnosti. Ukupna vrijednost planiranih radova u 2015. godini u objekte vodoopskrbe je oko 9 milijuna kuna.

U građevine za javnu odvodnju tijekom ove godine planirano je uložiti 13 milijuna kuna u što su uključeni troškovi izrade studija i projekata aglomeracija, izrada projektne dokumentacije i izgradnja kanalizacijskih mreža manjih naselja te završetak radova započetih na daljnjoj izgradnji sustava odvodnje Požege te naselja Brestovac, Čaglin i Kaptol.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI