Ništa od nove staklane: Zemljište se ne može prenamijeniti

Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika
(FOTO: Tomislava Marošević)

11.03.2015. | Tomislava Marošević
Pregleda: 7451

Na 11. sjednici Gradskog vijeća Lipika dosta se  govorilo  o problemima s kojima se Lipik još uvijek nosi, kao što su izgradnja rampe za invalide u sklopu Multimedijalnog centra, rješavanje problema mosta prema vinogradima i muke oko klasifikcije smeća.

Mogli bismo cijeli proračun potrošiti na zbrinjavanje pasa lutalica

Verica Ranković (HDZ) ponovila je pitanje s prošle sjednice: kad se napokon planira projektirati rampa za invalide pred Multikulturalnim centrom grada Lipika, na što je gradonačelnik Vinko Kasana (HDZ) odgovorio kako ima u planu u sljedećih mjesec dana početi rješavati i to pitanje, jer zna da je tamo organizirano mnogo događanja koja bi trebala biti dostupna svima. Josip Ždralović (HSS) pak pita kako to da grad Lipik ne dodjeljuje nagrade sportašima, misleći pritom na ribiče, na što Kasana odgovara: "Kada dobijemo takve podatke, razradit ćemo ih i predložiti vijeću. Osnovni nam je cilj da udruge s ovog područja ne dođu u situaciju da ne mogu funkcionirati". Nezavisnu vijećnicu Daliborku Ciganović zanimalo je zašto gradonačelnik odlučuje o tome koliko će se pasa lutalica skloniti s ceste, na što on kaže kako bi cijeli proračun mogli potrošiti na zbrinjavanje takvih pasa, ali su od Veterinarske ordinacije u Pakracu uzeli paket u vrijednosti od 35.000 kuna, koji uključuje zbrinjavanje do 2 psa mjesečno i uklanjanje njihovih lešina s ceste. Također navodi kako od 1. travnja kreće dosta agresivna kampanja Grada Lipika, kojom se planira vratiti prvobitno stanje Trga dr. Franje Tuđmana. Grad uz to planira obnovu svih vila u Lipiku, a odnedavo su sve navedene u registru vila. Napominje kako se u skorijoj budućnosti planira ukinuti prometovanje Ulicom Marije Terezije, a Slavonska ulica bi preuzela teret.





O investitorima i novim radnim mjestima

Mladen Dolić (HDZ) rekao je kako je dosta novca povučeno iz EU fondova, a ne zna što Grad Lipik trenutno radi po pitanju povlačenja novca u sklopu zapošljavanja ljudi, na što mu je gradonačelnik odgovorio kako se na tome još radi te kako su samo prošli mjesec raspisani natječaji gdje očekuju oko 50 radnih mjesta. Na tu konstataciju odgovara vijećnica Ciganović koja pita neće li tu biti zaposlene već postojeće firme, tako da to ustvari nisu nova radna mjesta. Također ističe kako se iz investicijske brošure Grada ne vidi niti jedno novo radno mjesto, već samo investicije u kojima Lipik mora sudjelovati sa svojih 35 posto. O jednom od značajnijih projekata, gradnji hotela i obnovi Kursalona i Wandelbahna, gradonačelnik je rekao kako sve ide još i bolje od planiranog te kako je u kontaktu s investitorima i ove  bi godine trebali početi radovi sanacije temelja Kursalona te isušivanje jezera.



Molnar: Problem staklane treba riješiti preko Ministarstva gospodarstva

Poteglo se i pitanje Staklane, gdje Kasana objašnjava kako Ministarstvo pooljoprivrede ne da suglasnost za izmjenu prostornog plana, koji je trebao biti unešen do 2015. godine. Predsjedavajući Ivan Molnar predlaže da problem spornih 50 do 60 hektara poljoprivrednog zemljišta, koje bi trebalo prenamijeniti, riješe preko Ministarstva gospodarstva jer taj projekt vrijedi preko 50 radnih mjesta.

Kasana: Volio bih da smo u rangu Njemačke pa da možemo razmišljati ekološki

Manuela Papić (SDP) pita traži li se biostudija kod gradnje postrojenja za bioplin, na što Kasana odgovara kako bi volio da smo u rangu jedne Njemačke pa da možemo razmišljati ekološki. Vinka Strganca (HSS) zanima koliko moćne instrumente ima Grad Lipik da bi potaknuo vlasnike da urede i počiste svoja imanja, na što Irena Tutić, inače zadužena za pravne poslove Grada, odgovara: "Postupamo po odluci o komunalnom radu, a planiramo ići u smjeru obvezatnog prekršajnog naloga, što znači da će se svaka nebriga za imanje prekršajnog karaktera naplaćivati.

Kako će izgledati most od 5 milijuna kuna?

Ljerka Lukić (HSS) podsjeća na problem mosta u lipičkim vinogradima, na što dobiva odgovor kako je Vlada odobrila 5 milijuna kuna za most. Ciganović se pita: "Kako će izgledati taj most od 5 milijuna kuna?", Kasana odgovara: "To što smo dobili tako veliku cifru, ne znači da moramo sve i potrošiti." Strganac daje prijedlog vijeću kako bi Grad iz svoga proračuna mogao subvencionirati kamatu na kredit malim poljoprivrednicima, na što Gordana Horvat iz gradske uprave odgovara: "Vi bi trebali znati kako su Hrvatskoj stupanjem u EU zabranjene nove potpore u poljoprivredi, a imamo pravo završiti samo već započeta subvencioniranja".



Novi način naplate odvoza smeća

Jednoglasno su usvojena izvješća o financijskom poslovanju Dječjeg vrtića Kockica Lipik u 2014. godini, o radu Gradske knjižnica i čitaonice Lipik u 2014. godini., kao i o radu Komunalca d.o.o. Pakrac u 2014. godini.  Direktor Komunalca Zdravko Vostri pojasnio je kako još uvijek nema tržišta za sirovine koje dobivamo recikliranjem otpada, ali vjeruje da će se to uskoro riješiti. Također objašnjava kako će izgledati naplata smeća po volumenu. Naime, građani će plaćati fiksni iznos svaki mjesec, a odvoz samog smeća naplaćen će biti po potražnji. Mladen Dolić (HDZ) strahuje kako će građani svoj otpad bacati po šumama kada saznaju da će odvoz smeća biti posebno naplaćivan.



Grad Lipik financira udruge iz Požege i Kutine

Na prijedlog vijećnika Josipa Ždralovića (HSS) istražit će se kako bi Grad Lipik mogao spremiti više novca određenim koncesijama (voda) i naknadama za podzemnu telekomunikacijsku mrežu. Ciganović se osvrnula na još neke nejasnoće vezane uz proračun grada Lipika pa je pitala kako to da u Izvještaju o korištenju proračunske zalihe pronalazimo Tamburaški orkestar Požega, kojemu je Lipik donirao 7.000 kn, ili Udrugu za društveni razvoj Kutina koja je na istome popisu te oni imaju pravo na novac, dok je udruzi Delfin (Pakrac) odbijena bilo kakva donacija. Gradonačelnik na to odgovara kako Delfin nije registriran na području grada Lipika.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI