¨Nisam zadovoljna. To je posao kojim se treba baviti cijela Gradska kuća¨

Branka Starčević Tesari, viša savjetnica za informiranje i odnose s javnošću u Gradu Požegi
(FOTO: Lidija Galić)

09.03.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 8287

"Navike i svijest ljudi su važni da shvate kako ovaj posao ne radimo zbog sebe ili gradonačelnika već zbog javnosti", ustvrdila je na prezentaciji "Informacija kao jamstvo demokracije" Branka Starčević Tesari, viša savjetnica za informiranje i odnose s javnošću u Gradu Požegi.

Naime, prvi put građani u povodu Dana grada imaju priliku posjetiti Gradsku kuću te se upoznati s radom gradske uprave.

- Sa žalošću mogu reći da s ukupnim rezultatima nisam zadovoljna jer je to posao kojim se treba baviti cijela gradska kuća, a tog osjećaja nikad nema dovoljno - prokomentirala je rezultate LOTUS istraživanja o transparentnosti i pristupu informacijama prema kojem je Požega na 40. mjestu od ukupno 576 jedinica lokalne samouprave. Požega je dobila 6,53 bodova na ljestvici od jednog do deset bodova, a zanimljivo je da je nama susjedni grad Slavonski Brod na drugom mjestu.


- S internetskim stranicama to je dosta poboljšano i ne mogu opravdati ni sebe ni Grad Požegu zašto smo na 40. mjestu jer vrlo lako bi mogli biti barem na petom - dodala je Branka Starčević Tesari.


Prezentirala je potom kako bi, primjerice, gradski proračun kao vrlo komplicirana građa na jednostavan način mogao biti prezentiran svim građanima što do sada nije slučaj. Dodala je da u svom radu inzistira da se informacije na gradskim internetskim stranicama objavljuju na lako pretraživ način.



- Kad govorimo o pristupu informacijama moramo znati da je iz vremena bivšeg gradonačelnika bila praksa da se preslik pojedinog dokumenta u gradskoj kući plaćao deset kuna po stranici. To nas je, između ostalog, guralo unatrag - dodao je Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća Požege.

Kaže da je cilj podići razinu transparentnosti kroz javnost rada predstavničkog tijela i izvršne vlasti, pravo na pristup informacijama te suradnju sa zajednicom i mjesnom samoupravom.

Složio se s činjenicom da bi se, primjerice, Službene novine Grada trebale češće objavljivati kao i svi ugovori i aneksi ugovora koji su sklopljeni.

- Cilj nam je bolje pozicionirati Požegu u sljedećem istraživanju. Moramo biti ažurniji unutar gradske uprave - zaključio je Smolčić.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI