Prosjek starosti pčelara nekad je bio preko 60 godina, a danas je 40

Osnivačima udruge uručena su priznanja
(FOTO: Lidija Galić)

08.03.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6780

"Pčelarska udruga Zlatna dolina danas ima 82 člana koji pčelare s više od sedam tisuća košnica. Posljednjih je godina sve više mladih ljudi koji se odlučuju za pčelarenje", rekao je Tomislav Prpić, predsjednik Udruge Zlatna dolina koja je jučer obilježila 40 godina postojanja.






- Pčelarstvo je dugo godina bila dodatna djelatnost poljoprivrednika, iako su voćari i ratari već odavno shvatili važnost pčele u oprašivanju i povećanju prinosa. Važnost oprašivanja u intenzivnoj voćarskoj i ratarskoj proizvodnji shvatili su svi, posljednjih su godina čak za oprašivanje spremni i platiti. Iz toga je jasno vidljivo kako od pčela nemaju koristi samo pčelari – rekao je Prpić.




Istaknuo je da je Udruga realizirala mnoge projekte među kojima su edukacije za zanimanje pčelar, zatim edukacija u okviru EU projekta Pčelarski inkubator vrijednosti 150 tisuća eura u kojem je nositelj projekta bilo Veleučilište u Požegi, a članovi udruge su pomogli u edukaciji 20 pčelara. Tu je i prva distribucija paketnih rojeva i njihov izvoz u Austriju, projekt Monitoring medenja u kojem je udruga dobila oko 80 tisuća eura bespovratne pomoći te jedina u Hrvatskoj ima funkcionalan sustav za praćenje medenja zasnovan na 16 digitalnih vaga.





Potporu pčelarima obećao je župan Alojz Tomašević.

- Prosjek godina pčelara nekad je bio preko 60 godina, danas je on 40. Izuzetno je važno udruživanje pčelara u proizvođačke organizacije. Sve ono što Slavonija proizvede moramo plasirati na Jadran i želimo da naš med bude ponuđen turistima – rekao je župan.

- Odrastao sam uz pčelare i znam da su pčele najljepše životinje na svijetu, da daju najljepši proizvod koji se ne može sintetizirati. Što god vam bude potrebno, dođite u Grad Požegu i stat ćemo iza vas. Neka pakiranja budu što manja, a cijena meda što veća – dodao je dogradonačelnik Darko Puljašić.

- Pet slavonskih župana potaknuli su političku inicijativu da se slavonski med zaštiti i na nama pčelarima je da taj posao odradimo do kraja – rekao je Željko Vrbos, predsjednik udruge Slavonski med.





Osnivačima Udruge Zlatna dolina, od kojih je većina već u devetom desetljeću života, dodijeljena su priznanja, a na kraju svečanosti nastupili su učenici prvog razreda OŠ Julija Kempfa. Pčelari su ovom prigodom prikupili oko 50 teglica meda koji će donirati Dječjim vrtićima Požega







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI