¨Likovne zbirke slavonskog plemstva su donedavno bile velika nepoznanica¨ (foto)

Izložba slika obitelji Pejačević u požeškom Gradskom muzeju
(FOTO: Aleksandar Grlić)

28.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5648

Obitelj Pejačević, jedna od najmoćnijih hrvatskih i ugarskih plemićkih obitelji ostavila je brojene tragove u obliku dvoraca i bogatih umjetničkih zbirki na području cijele Slavonije i Srijema. Večeras je mali dio tog blaga predstavljen u Gradskom muzeju u Požegi. Izložbu su predstavile autorice Jasminka Najcer Sabljak i Silvija Lučevnjak, a u ime gradskog muzeja muzejska savjetnica Lidija Španiček. Sve je glazbeno popratio brass kvintet Glazbene škole, a interes Požežana je bio popriličan. Sljedećih dana će izložbu moći vidjeti i učenici lokalnih škola, a za posjetitelje je otvorena sve do 27. ožujka.






- Likovne zbirke slavonskog i općenito hrvatskog plemstva su donedavno bile velika nepoznanica. Kolegica Najcer Sabljak i ja smo se prije desetak godina bacile u tu priču. Pred nama je bilo dosta izazova jer su nakon II. svjetskog rata naši dvorci ostali kompletno bez inventara pa tako i bez bogatih umjetničkih zbirki. Nakon godina istraživanja sve je rezultiralo velikom izložbom "Likovna baština obitelji Pejačević". Nažalost, danas u Požegi pokazujemo jedan mali dio toga. Iz svih četiri grana obitelji Pejačević smo otkrili u fundusima hrvatskih muzeja oko 170 likovnih djela, prezentirali smo ih u katalogu koji prati i niz tekstova o povijesti obitelji u Ugarskoj, njihovom boravku u mađarskom Šopronu i u Rumi u današnjoj Srbiji. Nadamo se da će publika u Požegi kroz ove male segmente moći barem jednim dijelom vidjeti neizmjerno blago skriveno u našim dvorcima - rekla nam je Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja u Našicama i koautorica izložbe.






Jedan od vrhunaca među 20-ak izloženih djela je portret Teodora Pejačevića s početka 20. stoljeća koji je naslikao jedan od velikana hrvatskog slikarstva Vlaho Bukovac. Posjetiteljima iz Požeštine je svakako zanimljiv portret Franje Trenka, nepoznatog autora. Veze obitelj Pejačević i Požege su ipak puno dublje. U 18. stoljeću rektori isusovačkog kolegija u Požegi su bili Jakob i Franjo Ksaver Pejačević, tu je živjela i njihova rođakinja Dominika. Franjo Ksaver je pokopanu u požeškoj crkvi Sv. Lovre, a do danas je sačuvana i nadgrobna ploča s obiteljskim grbom.





- Obitelj Pejačević je kroz povijest imala izuzetno značajne osobe vezane za franjevački i isusovački red koji idu ruku pod ruku s poviješću Požege. Našli smo odmah dvojicu Pejačevića koji su bili važni članovi isusovačkog reda. To su Jakob i Franjo Ksaver, baruni Pejačević koji su u 18. stoljeću ostavili duboki trag u Požegi. Posebno su utjecali na likovnu baštinu obitelji Pejačević. Od izuzetno važnog serijala isusovačkih svetaca koje je ljubljanski slikar Metzinger radio za isusovački kolegij u Požegi sačuvano je do danas četiri portreta u fundusu franjevačkog samostana u Virovitici - objasnila je Lučevnjak.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI