¨Geografija je omiljenija među dječacima; oni su pravi istraživači¨

Josip Alaber i mentorica Milena Škoda
(FOTO: Lidija Galić)

25.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 9562

Učenici osnovnih i srednjih škola s područja naše županije natjecali su se danas u znanju iz geografije. Domaćin je bila pleternička Osnovna škola fra Kaje Adžića. Za odlazak na državno natjecanje borilo se 44 učenika osnovnih te 18 učenika srednjih škola, a najuspješniji s nestrpljenjem očekuju poziv među najbolje mlade geografe u državi.



Među učenicima osmih razreda najbolje znanje iz geografije danas je pokazao Karlo Duvnjak iz OŠ Julije Kempfa. Njega je za ovo natjecanje pripremao mentor Ivan Šumiga.


- Zanimljiva mi je geografija. Prije smo učili o zemljama iz cijelog svijeta, a sada o Hrvatskoj. Posebno mi je zanimljivo doznati nešto više o gospodarstvu neke zemlje i čime se ljudi u njoj bave – rekao nam je Karlo.




I dok je njemu čitanje karata malo teži dio ovog predmeta, upravo to je ono što najviše voli Josip Alaber, učenik Katoličke gimnazije i pobjednik iz geografije među učenicima četvrtih razreda srednjih škola.

- Geografija je predmet koji najviše volim, a posebno me zanimaju karte i proučavanje atlasa. Nije to baš tako jednostavno, ali ako volite, zna biti jako zanimljivo. U četvrtom srednje učimo Hrvatsku, poprilično je teška za naučiti, ali je vrlo zanimljiva – rekao nam je Josip koji se jednog dana vidi kao profesor geografije i povijesti.



Josipova mentorica Milena Škoda kaže da učenici poprilično vole ovaj predmet, koji je ipak, omiljeniji među dječacima.

- Geografija je u srednjoj školi puno teža nego u osnovnoj i oni koji ne pokleknu i zavole ovaj predmet ostanu u tome do kraja. Oni koji vole prirodne znanosti i vole istraživati dobri su i u geografiji, to su pravi istraživači. Takvi učenici neće sjesti i učiti mjesecima, nego imaju taj prirodni duh u sebi. Čitanje karata većini je najteže i zato nagrade i prva mjesta osvajaju oni koji su to jako dobro savladali – rekla nam je prof. Milena Škoda.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI