¨Budite planinari, uživajte u prirodi jer nema većeg bogatstva od toga¨

Amalija Fridrih jedna je od najstarijih članica HPD-a Sokolovac
(FOTO: Lidija Galić)

22.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 7276

"Počela sam planinariti nedavno. Često dolazim na kreativne radionice u požešku knjižnicu gdje dolaze i planinarke koje su mi puno o tome pričale. Odlučila sam i ja krenuti. Znala sam nekad davno s tatom otići u planinu i sad, nakon puno godina pauze, ponovno sam odlučila što više vremena provoditi u planini. To je doista lijepo provedeno vrijeme u prirodi", prepričava Gabrijela Zec iz Požege koje je nedavno postala članica HPD-a Sokolovac.






I dok je Gabrijela u planinarenju tek početnica, na godišnjoj smo skupštini društva zatekli mnoge višegodišnje članove. Među njima i 78- godišnju Amaliju Fridrih. Ona i njezin 80-godišnji suprug oduvijek su zaljubljenici u planine.


- Krenula sam planinariti s 26 godina, planinarili smo skroz dok smo mogli i žao nam je što zbog zdravlja to više ne možemo. Planinarstvo je krasno i mislim da bi svaki čovjek trebao ući u planinarstvo i uživati u toj prekrasnoj prirodi. Uvijek se nešto lijepo nađe, uvijek nas dočeka nekakvo iznenađenje – prepričava Amalija.





Obišla je, kaže, puno toga. Bila je s planinarima u Češkoj, Slovačkoj, penjala se na Velebit te sa suprugom išla i na Triglav.

- Budite planinari, uživajte u prirodi jer nema većeg bogatstva nego uživati u prirodi. Osim prirodnih ljepota posebno su lijepa druženja. Nema ljepšeg od druženja, a danas se ljudi sve manje druže i to me jako boli. Kad ste u društvu možete se pohvaliti, možete se potužiti, možete zapjevati, a ako treba, možete i zaplakati. Kad podijelite s nekim nešto bude vam lakše – dodaje Amalija te u šali komentira planinarsku uzrečicu da iznad tisuću metara ništa nije zabranjeno.

- Ima tu nešto, neka koristi kako tko zna – kaže na kraju jedna od najstarijih članica HPD-a Sokolovac.





Na skupštini društva tajnik Ivan Šumiga rezimirao je prošlogodišnje aktivnosti. Uz brojne izlete na požeško gorje u svibnju je održan tradicionalni "Susret planinara pjesnika i slikara" na Sovskom jezeru.

- U lipnju su članovi našeg Društva sudjelovali u središnjem godišnjem izletu. Posjetili su Crnu Goru i Durmitor. Nakon ljetne stanke, u rujnu smo sudjelovali na 39. sletu planinara Slavonije, a krajem istog mjeseca organiziran je nagradni izlet u Križevce i Kalnik za članove Društva koji su učestali na radnim akcijama. Tijekom listopada sudjelovali smo na "Kestenijadi" u Hrvatskoj Kostajnici te na susretu planinara Slavonije i Vojvodine "Po Panonskim gorama" koji se ove godine održao u Vojvodini. Već tradicionalno, u studenom sudjelovali smo na Martinju u Kutjevu, a najvažniji događaj u prosincu bilo je predstavljanje monografije dr. sc. Antuna Lovrića "Požeško planinarstvo" – rezimirao je Šumiga.





Brojni izleti na programu su i ove godine, a bit će održana planinarska škola te visokogorski i tečaj za vodiče. Antun Lovrić proglašen je počasnim predsjednikom društva, ove godine će mu biti uručena i nagrada Grada Požege za životno djelo te najveća nagrada Slavonskog planinarskog saveza "Đuro Pilar".












Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI