Za njih nema novca: ¨Ostali smo bez škole, ambulante i pitke vode¨

Antun Bruneta, predsjednik Zajednice Talijana "Liberta" iz Ploština
(FOTO: Tomislava Marošević)

21.02.2015. | Tomislava Marošević
Pregleda: 6429

"Život u Ploštinama danas je osobito težak. Mladih nema mnogo, a upitno je i funkcioniranje naše zajednice. Ona je u velikim problemima čije je rješavanje od krucijalne važnosti. Naime, u Ploštinama nemamo kanalizaciju, plin ni vodovod, izvor pitke vode onečišćen je još od lani", ukazao nam je na probleme Antun Bruneta, predsjednik Zajednice Talijana "Liberta" iz Ploština kod Pakraca.



- Tu je i pitanje ambulante. Ambulantu opće prakse i zubnu ordinaciju sagradili smo donacijama Caritasa Belluno Feltre. Ambulanta je puštena u rad 1993. godine. Ubrzo nakon toga prestaje s radom jer, kako kažu, besmisleno je da nekolicina liječnika putuje kad imamo bolnicu u Pakracu. Područna škola u Ploštinama, koja je do 2002. godine radila po osmogodišnjem programu, premješta se u susjednu Donju Obrijež. Radi toga naša djeca u školu putuju autobusom. Kuglana sagrađena dobrovoljnim radom Omladinske organizacije i mještana Ploština prestaje s radom 1991. godine i od tada više ne može dobiti uporabnu dozvolu - nastavlja Bruneta.





Izvor još nije saniran

Kako kaže, Ploštine imaju 8,5 kilometara poljskih puteva kojima mještani idu na njive, a oni su već dulje vrijeme neprohodni.



- Ipak, najveći nam je problem pitka voda. Izvor iz kojeg se snabdjevaju i okolna sela Donja Obrijež, Kapetanovo Polje te Veliki Banovac zagađen je nakon velikih prošlogodišnjih poplava, a ni dan-danas nije saniran. Glavni krivac svemu je novac. Polovinu onoga što nam je obećano od Grada Pakraca nismo dobili - tvrdi Bruneta.



Huška: Na tom području 7 godina nije bilo novorođenih

Pakrački gradonačelnik Davor Huška rekao nam je da Grad Pakrac ipak ulaže, koliko može, i u taj kraj.

- Ponekad je teško sa svima uspješno surađivati jer pri planiranju financiranja uzimamo sve kriterije u obzir. Napominjem kako je s tog područja zadnje dijete rođeno još prije sedam godina - odgovara Huška.

Također navodi kako je mnogo učinjeno za Ploštine i okolna naselja, sve iz razloga da bi spriječili odlazak mladih. Tako je izgrađen novi most na rijeci Bijeloj te proširena cesta u Gornjoj Obriježi. Naglašava kako su mnogi projekti u vidu, kao što je izgradnja vodovoda i kanalizacije.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI