Vrhunac gripe je iza nas; do sada prijavljeno 270 oboljelih

Ilustracija
(FOTO: Wikimedia Commons)

20.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 2357

Gripa je dosegnula svoj vrhunac. Na području naše županije broj oboljelih je, unatoč manjem broju cijepljenih, na prošlogodišnjoj razini.

- Prema informacijama koje županijskom Zavodu za javno zdravstvo svakog tjedna dostavljaju liječnici primarne zdravstvene zaštite od gripe je oboljelo 270 osoba što je gotovo jednako kao i lani. Vrhunac je bio u tjednu od 2. do 8. veljače kada smo evidentirali 72 novooboljelih. Broj oboljelih sve je manji pa je u prošlom tjednu evidentirano 13 novooboljeli. To znači da je vrhunac gripe prošao te da možemo očekivati sve manje oboljelih – rekao nam je Ante Vitalia, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije.

Prvi je slučaj gripe, kaže Vitalia, zabilježen u prvoj polovici prosinca, no veći broj oboljelih krenuo je u posljednjem tjednu prosinca i početkom siječnja.


- Bilo je nekoliko slučajeva gdje su simptomi trajali čak duže od sedam dana, no uglavnom su oni jednaki kao i dosadašnjih godina, a to su visoka temperatura, umor, bolovi u mišićima. Treba međutim razlikovati gripu od prehlade pa tako nemaju baš svi s ovakvim ili sličnim simptomima gripu – pojašnjava Vitalia.


Kaže da je ove godine županijski Zavod za javno zdravstvo pribavio pet tisuća doza cjepiva protiv gripe, ali cijepilo se manje ljudi nego dosadašnjih godina pa je neiskorišteno ostalo oko 600 doza cjepiva.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI