Za život bez nasilja: ¨Razgovor nekad pomaže više nego kazna¨

Zlatan Zuhrić - Zuhra u OŠ Julija Kempfa
(FOTO: Aleksandar Grlić)

18.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5086

U sklopu preventivnog programa "Živim život bez nasilja" danas se u Osnovnoj školi Julija Kempfa održala radionica s ciljem podizanja svijesti mladih o neprihvatljivosti nasilja. Nakon radionice koju su održali službenici linije prevencije Policijske uprave požeško-slavonske te predstavnik udruge "Status M" održana je konferencija za medije o problemu nasilja na kojoj je pored predstavnika nekoliko ministarstava, načelnika Policijske uprave požeško-slavonske Darija Dasovića i požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića, sudjelovao i poznati komičar Zlatan Zuhrić - Zuhra.

- Izuzetna čast mi je sudjelovati u ovom projektu. Već smo skupili iskustva koja pokazuju da je jedan od najvažnijih zadataka ispunjen, a to je prenošenje nedvojbeno važnih poruka do naše djece i mladih. To je danas vrlo zahtjevno jer u oni aktivna generacija. Mislim da im je zbog toga raznovrsnost i interakcija programa jako dobro sjela - izjavio je Zlatan Zuhrić Zuhra.




- Iako nemam veze s Dalmacijom, imao sam tu sreću da sam odrastao u patrijarhalnoj obitelji gdje su već bile te naznake postupne liberalizacije. Nije bilo geslo samo "Batina je iz raja izašla", nego se su se moji roditelji bavili aktivnom konverzacijom koja nekad više pomaže nego kazna. Otac je naravno bio glavna figura obitelji, on je rješavao najteže slučajeve - kaža Zuhra, poznat i kao dalmatinski "galeb" Aljoša iz Večernje škole.




- Ne vjerujem da sada ima više nasilja nego prije. Sad su samo tumačenja drugačija. U naše vrijeme neka lokalna tučnjava ili zadirkivanje se nisu tumačili na isti način. Govorilo se: "E, to su djeca, oni su se nešto malo potukli". Sad već nekim razvojem znanosti i društva to dobiva neku drugu kategoriju i dimneziju i protiv toga se sigurno treba boriti. To je evoluiralo s vremenom. Vodite ljubav, a ne rat. U svakom slučaju, djeca se trebaju posvetiti malo nekim dugim izražajima. Tu svakako spada bilo koja vrsta sporta, umjetnosti i glazbe, nečeg što djeci odvlači pažnju i troši njihovu enormnu energiju, koja je sve veća i veća s generacijama - poručuje Zuhra na kraju.



- Naučili smo vrste nasilja i da se ono se ne smije izvršavati nad osobama. Kad je netko, na primjer, zloban. Onda ga ne treba lupati nego se pomiriti s njime. Ako to ne pomaže, bolje je maknuti se od takvog nasilnika. Ako ni to ne pomaže, treba pozvati policiju - rekla nam je Josipa Mudrinović, učenica 7. razreda i sudionica preventivne radionice.



- Za mene je nasilje kad neki veći čovjek tuče manjega do sebe. Nasilje može biti fizičko, psihičko, verbalno, seksualno i ekonomsko. Ako je netko prema nema nasilan, ne smijemo ga tući, nego mu trebamo reći da prekine. Ako se problem ne da riješiti, onda se to treba prijaviti policiji ili roditeljima. Nasilje se ne smije tolerirati - kazao nam je pak njezin vršnjak Kristijan Hajek.

Nakon konferencije je u Gradskom kazalištu Požega za učenike požeških škola održana predstava "Nasilje, za nasilje nema opravdanja". Predstava je dio "The/Arto" projekta Zijaha Sokolovića i Dražena Šivaka. U nastavku su osim Zuhre nastupili pijanist Matija Dedić, sastav "Apokalipso" i učenici Kempfove škole.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI