Natječaji kasne: ¨Tražimo novi izvor novca za uređenje zgrade srednje škole¨

Antonija Jozić
(FOTO: Lidija Galić)

18.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6793

"Na indikativnu listu Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta za financiranje uređenja objekata putem natječaja vezanih za obrazovanje upisani smo prije godinu i pol dana. Planiramo obnovu naše osnovne škole te starog pogona Sloge za potrebe srednje škole. Svakog mjeseca Ministarstvu šaljemo izvještaj o fazi u kojoj se projekti nalaze. Dobili smo građevinsku dozvolu i u pripremi je studija izvodljivosti. Međutim, sad je upitno kada će radovi uopće krenuti", požalila se gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Kaže da su natječaji trebali biti raspisani još lani da bi naknadno saznali da će to ipak biti početkom 2015. Prije nekoliko dana su saznali da se prvi natječaji iz područja obrazovanja očekuju tek 2017. godine.

- To znači da projekt koji smo planirali započeti još u ovoj godini, nažalost neće biti realiziran. Ne možemo sami krenuti u njega jer je vrijedan više od 20 milijuna kuna i sredstva moramo osigurati putem natječaja, uz naše sufinanciranje. Pripremamo te projekte već tri godine i do sada smo u projektnu dokumentaciju uložili oko 350 tisuća kuna. Ulagali smo njih jer smo smatrali da će se u kratkom vremenu moći realizirati. Nažalost, članica smo EU skoro dvije godine, a operativni su programi doneseni tek nedavno. Dok dođemo do natječaja to uistinu može biti 2017., iako se nadam da ćemo sredstva uspjeti namaknuti i ranije, preko nekog drugog ministarstva - kaže Jozić.


Srednju školu u Pleternici pohađaju učenici dvaju razreda Ekonomske škole, od jeseni se upisuje jedan razred strukovnih zanimanja konobar-kuhar, a u planu je upisati i jedno razredno odjeljenje za učenike po prilagođenom programu za pomoćnog kuhara i slastičara. Već od jeseni Pleternica će imati ukupno pet srednjoškolskih razrednih odjeljenja. Nastavu učenici trenutačno pohađaju u OŠ fra Kaje Adžića.


- Vrlo brzo ćemo doći u situaciju da ćemo imati veliki broj učenika upisanih u srednju školu i naravno da ćemo imati problem s prostorom ako ne uspijemo realizirati sve što smo planirali. Očito je problem u ministarstvu pa sve to sporo ide ili su shvatili da kasne s operativnim programom pa su morali pomaknuti raspisivanje natječaja za dvije godine - rekla je na kraju gradonačelnica Jozić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI