¨Lika je moja vječna inspiracija, ljubav prema njoj pokazujem kritikom¨

Damir Karakaš
(FOTO: Lidija Galić)

17.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 5172

"Ne može čovjek pobjeći od sebe. Lika je moja vječna inspiracija, ali svoju ljubav prema njoj pokazujem kritikom. Kažu da je to najviši oblik ljubavi. Ako je proza prava, ne smije imati milosti prema nikome. Pišem o stvarima koje najbolje poznajem. Mogao sam pisati o Lici kao maloj Švicarskoj, ali trebate doći tamo i vidjeti što je to", rekao je Damir Karakaš, hrvatski književnik i karikaturist na predstavljanju svog književnog opusa u požeškoj knjižnici.



Osim Like piše o svojoj mladosti, rockabilly fazi i neizbježnoj kokotici, studentskim danima, Domovinskom ratu, a u posljednoj knjizi Blue moon opisuje predratni Zagreb kad je, kako ističe, jednu večer bio u poznatom klubu Kulušić, a drugog dana na prvoj liniji u rodnom Brinju.





Posebno zanimljive priče Karakaš donosi iz perioda kad je živio u Parizu, gdje je za život zarađivao svirajući harmoniku, ali i studirao na Sorboni.Karakaševe su knjige prevedene na desetak jezika, od češkog, njemačkog, francuskog do arapskog. Po njegovoj je knjizi snimljen i dugometražni film Kino Lika.

- Film je izazvao buru negativnih reakcija. Moji ga roditelji nisu išli pogledati u kino. Jednom se prigodom prikazivao na televiziji i rekao sam im neka ga pogledaju. Kad sam drugog dana nazvao majku i pitao je kakav joj je film, odgovorila mi je kratko: Dobro da je tata zaspao - prepričava uz smijeh Damir Karakaš.

- Svako je putovanje zanimljivo iskustvo. Kad sam bio mali čuvao sam krave i ovce iznad Brinja i sanjao o Kineskom zidu. I onda sam se našao na njemu. Sjetio sam se tada sebe kao malog kako čuvam te krave. Lijepo je kad se snovi ostvare, iako Kinezi kažu: Jao onome kome se svi snovi ostvare. Meni još nisu - kaže na kraju Karakaš.



Gostovanje Damira Karakaša održano je u organizaciji Matice hrvatske. Posljednji je puta pisac u Požegi bio prije 11 godina. Požešku je publiku pridobio "na prvu" svojom spontanošću, jednostavnošću, živopisnim pričama iz života u Lici i cijelom svijetu. Na kraju je, iako to više nije uobičajeno na njegovim promocijama, odsvirao dvije pjesme na harmonici.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI