¨Kralo se svašta, čak i zastava, ribički pribor, suhomesnati proizvodi, madrac i jastuk¨

Dario Dasović, načelnik PU požeško-slavonske
(FOTO: Lidija Galić)

11.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 4371

"Na području PU požeško-slavonske lani je zabilježeno samo nekoliko kaznenih djela više, nego što je to bilo u 2013. godini. Evidentirano je 667 kaznenih djela po službenoj dužnosti, 545 po privatnoj tužbi i 102 djela gdje je izostala kaznena prijava oštećene osobe. Koeficijent razriješenosti je 76,2 posto. Lani je bio 79,9 posto, no to je još uvijek iznad državnog prosjeka", rekao je na godišnjoj konferenciji za novinare načelnik PU požeško-slavonske Dario Dasović.

- Najveći udio kaznenih djela odnosi se na opći kriminalitet, a gotovo 50 posto djela čine teške krađe i krađe. To je jedan od segmenata koji je naš prioritet bio lani i nastavlja se u i 2015. godini. Koeficijent razriješenosti teških krađa i krađa je 44,6 posto. Mahom se radi o recidivistima mada ima i slučajnih počinitelja– istaknuo je Dasović.

Dodaje da je zabilježen velik broj provala u obiteljske kuće od kojih je dobar dio nenaseljen pa je time i šteta manja.


Smanjen je broj djela gospodarskog kriminaliteta, rganiziranog kriminaliteta i kriminaliteta droga. Jedan od razloga je i taj što se kod kriminaliteta droga neka djela iz domene kažnjivosti sada tretiraju kao prekršaji.- Kralo se sve: novac, nakit, drvna masa, cigarete, alkoholna pića i tehnički uređaji ali i zastava, ribički pribor, suhomesnati proizvodi, madrac, jastuk, itd. – nabraja Dasović.


Na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata za kojima se još uvijek traga od danas je jedan osoba manje i sada ih je 138. Lani je nestalo 24 osobe i sve su pronađene.

Policija je prošle godine zaplijenila 800 kilograma duhana, osam tisuća komada cigareta, 1 666 litara krivotvorenog alkohola i 15 aparata za zabavu.

Preventivno se provodila akcija Manje oružja-manje tragedije, a bez otkrivanja i bez sankcija identiteta građani oružje mogu predati i dalje.

Za oko 26 posto je, kaže Dasović, smanjen broj prekršaja iz područja javnog reda i mira, a najveći se broj tih djela odnosi na nasilje u obitelji.

- U prometu bilježimo najmanji broj poginulih osoba u zadnjih deset godina. Brzina je još uvijek najčešći uzrok prometnih nesreća. Procesuirano je oko 11 tisuća prometnih prekršaja i još uvijek nam je noga teška na gasu – kaže Dasović.

S 29. prosincem prošle godine na temelju zakona je poništeno oko 700 prebivališta, a sveukupno je iz evidencije prebivališta, odnosno boravišta izbrisano osam tisuća građana s područja Požeško-slavonske županije.

- Lani smo imali 35 pritužbi građana na rad policije. Samo su dvije utemeljene. Ljudi su se žalili na svašta. Neke bi se od pritužbi mogle čak i medicinski iščitati, međutim svi se imaju pravo žaliti na naš rad – zaključio je Dasović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI