Sakupljaju plastične čepove da bi pomogli oboljelima od leukemije

Akcija prikupljanja plastičnih čepova
(FOTO: Poljoprivredno-prehrambena škola Požega)

11.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5557

Učenici Poljoprivredno prehrambene škole Požega aktivno su objedinili brigu za okoliš i pomaganje ljudima oboljelim od leukemije u sklopu projekta "Plastičnim čepovima do skupih lijekova". Prikupili su već šest vreća plastičnih čepova koji će se prodati u Italiji i tako će skupiti sredstva za kupovinu lijekova. Projekt je inače pokrenula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL), a provodi se nu nizu obrazovni institucija diljem Hrvatske.

- Inače sam nastavnica zaštite okoliša. Osnovali smo eko grupu. Vidjeli smo problem s čepovima koje morate skinuti prilikom predaje boca u trgovinama. Malo sam se raspitala o akciji te udruge i počela ih skupljati. Govorili smo o tome na roditeljskim sastancima, uključili su se učenici i roditelji i skupilo ih se dosta, nismo ih izvagali, ali sada smo odvezli 6 vreća uz pomoć jedne požeške tvrtke. Čepovi se otkupljuju u Italiji, a posrednike je poduzeće Čakom jer je udruga UOLL iz Čakovca. Sav novac ulažu u lijekove za oboljele. Dosta ljudi donosi čepove. Akcija ide i dalje, sve više se škola uključuje i tako pomažu - objašnjava akciju Katarina Džalto, voditeljica Eko grupe Poljoprivredno prehrambene škole.

- Odaziv učenika, nastavnika i njihovih obitelji je odličan, bilo bi nam drago da se uključe i drugi. Čepove možete stavljati na stranu i dati ih nekom od naših učenika koji ih mogu ponijeti. Prikupljaju se svi plastični čepovi (šampon, kozmetika, omekšivač, pasta za zube i drugi) koji nemaju umetak gume ili papira, odnosno od čiste su plastike. Tako ćete očistiti okoliš od čepova koji se ne recikliraju u Hrvatskoj, a ujedno i pomoći ovu udrugu - poručuje nastavnica Džalto.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI