Dom u Marinom Selu dobit će novu stolariju i termo žbuku

Dom za starije i nemoćne osobe u Marinom Selu
(FOTO: GDCK Pakrac)

06.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5299

Gradsko društvo Crvenog križa Pakrac ove godine planira konačno završiti obnovu Doma za starije u Marinom Selu gdje trenutno boravi 65 korisnika. U dva projekta vrijedna 720.000 kuna planira se promjena energentske ovojnice i znantno poboljšanje uvjeta za korisnike. Nedavnom donacijom starog namještaja iz jednog podgorskog hotela u Dječjem odmaralištu pakračkog Crvenog križa na otoku Viru će se znatno poboljšati uvjeti. Kroz to odmaralište preko sezone prođe oko 700 Pakračana koji tako dolaze do prilike za povoljnije ljetovanje.

- U Domu za starije u Marinom Selu ćemo zamijeniti drvenu stolariju plastičnom, postavit ćemo termo žbuku na staru školu, najstariji objekt Doma, građenu 1936. godine. Vrijednost projekta je 420.000 kuna, dobili smo odgovor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i samo čekamo potpisivanje ugovora, možda već idućeg tjedna krećemo s radovima. Dom u kojem se nalazi 65 korisnika bit će znatno poboljšan, radi se o uštedi energenata za grijane do 49 posto ili u iznosu do 90 tisuća kuna, osim toga manje ćemo zagađivati okoliš. Obnovom energetske ovojnice dobit ćemo i ljepšu fasadu, bit će toplije u starijem dijelu - najavljuje Duško Kliček, ravnatelj GDCK Pakrac.

- Početkom idućeg tjedna ćemo znati i je li nam odobren drugi projekt vrijedan 320.000 kuna. Prošle godine smo tamo postavili pročistač otpadnih voda, vrijedan oko 300.000 kuna. Polovinu je financiralo Ministarstvo graditeljstva, a preostali iznos su sufinancirali Grad Lipik i Crveni križ Pakrac. Sada očekujemo sredstva za iskorištavanje alternativnih izvora energije. Na krovove Doma za starije bit će postavljeni 10-kilovatni solarni kolektori za proizvodnju električne energije te kolektori za grijanje tople vode i dogrijavanje grijanja. Fond oba projekta financira u iznosu 80 posto, a mi u iznosu od 20 posto. Ove godine imamo puno investicija i kompleks bi trebao konačno biti završen - nastavlja Kliček.


- Hotel u Podgori se renovira i dobili smo dio namještaja od novog vlasnika koji je kontaktirao Gradsko društvo Crvenog križa iz Solina. Dovezili smo pun kamion oprema u Pakrac. Radi se o krevetima s madracima, stolovima, stolicama, noćnim ormarićima. Dio toga smo proslijedili Poduzetničkom centru, Turističkoj zajednici i lovačkim društvima. Drugi kamion smo proslijedili za naše dječje odmaralište na otoku Viru. To nam je najznačajnija donacija. Dio prepoznatljivih željeznih kreveta ćemo zamijeniti drvenima. Oplemenit ćemo sobe nedostajućim namještajem. Prije nismo imali noćne ormariće, stolove i stolice. Svi koji borave u njemu su članovi Crvenog križa, ove sezone očekujemo oko 700 ljudi, većinom djece. Mnogim Pakračanima je to jedini način za ljetovanje, za djecu se plaća 1.320 kuna za 10 dana s putom, a odrasli plaćaju nešto više, odnosno socijalnu cijenu - ispričao nam je na kraju ravnatelj pakračkog Crvenog križa.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI