¨Zašto vatrogascima godišnja nagrada kad su samo radili svoj posao?¨

Tamara Puač (HNS)
(FOTO: Lidija Galić)

05.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 12697

"Ne slažemo se s tim da Javna vatrogasna postrojba Požege dobije kolektivnu nagradu Grada Požege. Stav HNS-a otpočetka je jasan o toj priči koja još uvijek nije završena. JVP je djelovala u domeni svog posla. Isto tako ne umanjujemo doprinos Zvjezdana Marjanovića za rad Big banda, ali smatramo da bi nagradu trebalo dati cijelom Big bandu. Na ovakav se način umanjuje doprinos ostalih članova banda", prokomentirala je, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, Tamara Puač (HNS) odluku o dodjelama nagrada zaslužnim kolektivima i pojedincima u povodu Dana grada Požege.

- Poznat je doprinos JVP u svibnju kad su Požega i okolna mjesta bila ugrožena poplavama. Pitali ste koja su to događanja. E, to su bila događanja gdje su ti ljudi pošteno i časno odradili posao i zaslužuju nakon 15 godina rada da za svoju profesionalnost, odgovornost i kvalitetu u tim trenucima da dobiju javnu pohvalu – odgovorio joj je gradonačelnik Vedran Neferović (HDZ).




Za Zvjezdana Marjanovića kaže da je on s Mirkom Ćaćićem potaknuo mnoge stvari u gradu zbog čega će im Grad zahvaliti.


- Zvjezdan Marjanović bio je inicijator Big banda, a sam band još uvijek nije registriran kao udruga i ne možemo ga staviti u kandidaturu. U budućnosti će zasigurno zaslužiti nova priznanja – dodao je Neferović.

- Vatrogasna postrojba može djelovati tako sporo da sve izgori ili poplavi, a može djelovati i tako da spasi i ljude i imovinu stavljajući svoje živote na raspolaganje kad su u pitanju vatra i voda – stao je u obranu JVP HDZ-ov Ante Šolić.



U raspravu se uključio i predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić ističući da zna kako Puač nije protiv Zvjezdana Marjanovića te dodatno pojasnio da je Marjanović predložen zbog niza drugih razloga. Pozvao je Puač da kad ima neki prijedlog, uputi ga Gradskom vijeću.



- Nismo htjela umanjiti značaj JVP u obrani Grada od poplava kao ni DVD-a te ostalih građana i srednjoškolaca koji su stajali na punktovima, već smo samo rekli svoj stav. Isto vrijedi i za Zvjezdana Marjanovića, ali do danas nismo imali informaciju zbog čega nije mogao biti predložen Big band – dodala je Puač.

- Tu se ne radi o pojedincima već o stvarnim vatrogascima koji daju dio sebe i dio svog života za druge. Smatram da bi svima koji su sudjelovali u obrani od poplava trebalo dati zahvalnice da imaju u svojim prostorima – smatrao je potrebnim dodati nezavisni vijećnik Miro Rašić.

Prijedlozi o nagradama za Dana grada usvojeni su s većinom glasova, a suzdržane su bile SDP-ovi i HNS-ova vijećnica.

Uz ovu, na dnevnom je redu bilo još pet točaka, a sama je sjednica prošla poprilično glatko.

Manja se rasprava vodila o otpisu 215 tisuća kuna dugova pravnim i fizičkim osobama za komunalnu naknadu koje je, rečeno je na sjednici, gotovo nemoguće naplatiti.

- Među tim su dužnicima dvije banke. U pojašnjenju se navodi da dug nije prijavljen u stečajnu masu. Zašto to nije učinjeno, je li riječ o nečijem propustu?- pitao je Kazimir Balog (NL Nine Smolčića).



- Poznato je kakve su poteškoće bile u poslovanju Glumine banke. Pokušavalo se na sve moguće načine napaltiti taj dug, ali nije bilo moguće. Radi se o dugu iz 2004. godine, a sad smo u 2015. što znači da je riječ o apsolutnoj zastari – odgovorila je Jasminka Vodinelić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje.

Miro Rašić je pitao zašto se tako dugo odugovlači s naplatom dugovanja.- Zaključujem da nitko nije upozoravao na to jer ovdje ima dugova i po 100-injak kuna. Zašto bi mi sad bacili 215 tisuća kuna? Nijedna kuna ne smije biti nenaplativa – smatara Rašić.



I ova točka dnevnog reda je prihvaćena većinom glasova kao i ona o smanjenju plaće gradonačelniku i njegovom zamjeniku.

- Riječ je o usklađivanju s odlukom Vlade RH o umanjenju osnovice za obračun plaće državnim dužnosnicima. Na temelju te odluke dolazi do smanjenja koeficijenta gradonačelniku s 3,42 na 3,17 te zamjeniku gradonačelnika s 2,91 na 2,69 što znači da će plaća gradonačelnika u brutto iznosu biti manja za dvije tisuće kuna mjesečno – pojasnio je dogradonačelnik Mario Pilon.













Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI