Ivan Golub predstavio svoju zbirku: ¨Muze poezije su vrlo osjetljive¨

Ivan Golub
(FOTO: Aleksandar Grlić)

05.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4881

U knjižnici požeške Gimnazije danas je svoju zbirku izabranih pjesama "Pohod milosti" predstavio Ivan Golub - svećenik, pjesnik, povjesničar i teolog. "Pohod milosti" sadržava izbor iz niza autorovih pjesničkih zbirki među ostalim i nikad objavljenom "Zvijezde i suze" s kojom je osvojio nagradu na posljednjim Cesarićevim danima, tako da ovaj autor već ima veze s Požegom. Poprilično posjećeno predstavljanje je organizirao požeški ogranak Matice hrvatske u sklopu Dana Matice hrvatske.

- Bilo je pomalo neobično. Nisam se mislio javiti, a dobio sam poziv. Dan prije nego što je istekao rok, pomislio sam da se javim. Nazvao sam organizatore i pitao ih je li taj dan uračunat u natječaj. Kad su mi odgovorili potvrdno, onda sam poslao pjesme poštom žurno da stignu idućeg dana. To je bilo u siječnju 2012. godine, jedne noći sanjao sam da pjevam "Tebe Boga hvalimo" i potkraj sljedećega dana zove me profesor Mirko Ćurić i kaže mi da sam dobio nagradu "Dobriša Cesarić", onda mi je jasno bilo zašto sam sanjao taj san. Onda sam došao u Požegu, bilo je to stvarno neobično, ovisilo je sve o jednom danu - opisao nam je Ivan Golub kako je dobio nagradu s imenom požeškog pjesnika.

- To je vedra zbirka poezije čiji moto sve kazuje, a moto je "Suze su Jakovljeve ljestve od zemlje do zvijezda". Ljestve su one s kojima su anđeli silazili s neba na zemlju i obratno. Sva je u znaku suza i zvijezda, imam jedan stih od davnih dana "Ruka u zvijezdi i korak u zemlji, to je čovjek." Danas predstavljam "Pohod milosti". Unutar tih izabranih pjesama nalazi se i izbor iz "Suza i zvijezda". Pišem još od gimnazijskih dana, nema skoro dana da me ne takne koji stih i to u vrijeme i "nevrijeme". Kad se raspremim, idem spavati, eto to sad mi dođe neki stih. Jurim bos da ih napišem jer dok se obučem, odu stihovi. Muze poezije su vrlo osjetljive. U zbirci se nalaze pjesme sve do najnovijih iz prošle ili pretprošle godine. Naslov je takav jer je čitav život zapravo jedan pohod milosti, a milost znači naklonost, prijateljstvo, prijateljstvo Božje - rekao nam je pak autor o zbirci koju je danas predstavio.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI