Osim za obnovu kuća, država će davati potporu za kupovinu automobila i bijele tehnike

Mario Klobučar, voditelj službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost
(FOTO: Lidija Galić)

03.02.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 10796

Fond za energetsku učinkovitost u travnju će raspisati 36 novih poziva i natječaja kojima će sufinancirati oko deset tisuća projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Potporu će osigurani u visini od 40 do 80 posto bespovratnih sredstava. Za tu je namjenu osigurano 600 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata premašit će 1,2 milijarde kuna.

- Iz prošlih godina nastavljamo s energetskom obnovom višestambenih objekata i uvodimo novi javni poziv namijenjen sufinanciranju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije. Za te je natječaje osigurano 100 milijuna kuna – istaknuo je danas u Požegi Mario Klobučar, voditelj službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.





Nastavlja se i s potporama obnove obiteljskih kuća, no pod značajno jednostavnijim uvjetima.

Građani se od ove godine izravno mogu javiti u Fond, bez obzira s kojeg područja dolaze. Cilj je obnoviti 10 tisuća obiteljskih kuća za što je osigurano više od 300 milijuna kuna. Potpore će se kretati od 40 do 80 posto.

- Ove ćemo godine po prvi puta sufinancirati kupovinu energetski učinkovitih kućanskih uređaja, bijele tehnike energetskog razreda A+++ s iznosom od 500 do 800 kuna po uređaju. U planu je sufinancirati oko deset tisuća takvih uređaja. Nastavljamo i sa sufinanciranjem kupovine hibridnih i električnih vozila. Lani smo ih sufinancirali više od 400, a toliko planiramo i u ovoj s iznosima od 30 do 70 tisuća kuna - dodao je Klobučar.



Kao najveći problem do sada se ispostavljala opsežna dokumentacija koju je trebalo prikupiti da bi se ostvarilo pravo na sufinanciranje.

- Fond je to prepoznao i nismo bili zadovoljni s dinamikom provedbe jer lani je od šest tisuća objekata za koje je odobreno sufinanciranje odobrenog realizirano samo njih pet posto. Zbog toga će dokumentacija biti značajno jednostavnija, na razini obrazaca i moći će je ispuniti svaki građanin, bez obveze dostavljanja projektne dokumentacije i energetskih certifikata – pojasnio je Klobučar.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza naglasio je da novac namijenjen za navedene projekte nije novac poreznih obveznika već dolazi iz EU.




Uz građane, na natječaje i javne pozive moći će se javiti jedinice lokalne samouprave, a ove godine bit će objavljen i natječaj za komercijalne zgrade, odnosno hoteli, trgovački centri, skladišta, ugostiteljski objekti, poslovne zgrade i banke. Kreću i javni pozivi i natječaji predviđeni za projekte zaštite okoliša koje provode organizacije civilnog društva, braniteljske zadruge i obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, te za obrazovne i istraživačke aktivnosti na području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Bit će raspisan i natječaj za obnovljive izvore energije u turizmu.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI