Jakopović odgovara: Županija pomaže pčelarima koliko može

Željko Jakopović
(FOTO: Lidija Galić)

02.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5251

"Neke stvari smo ipak napravili za pčelare, a ovdje se govori da Županija nije dala šećer pa ispadamo negativci. Stvar je da smo u financijskoj situaciji kakvoj jesmo. Ne možemo direktno davati pojedinim skupinama sredstva za pojedine zahvate i radnje", odgovara Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana za gospodarstvo na članak u kojem nam se Davorin Krakar, donedavni predsjednik Pčelarske udruge "Zlatna dolina" Požega požalio kako, među ostalim, lokalne političke institucije sabotiraju projekte i ne pomažu dovoljno pčelarima.

- Opredijelili smo se  da poljoprivredi pomognemo dugoročnijim rješenjima, ali svima i sukladno našim mogućnostima. Konkretno provodimo projekt zaštite izvrsnosti meda Slavonije i Baranje gdje će pčelari s našeg područja imati svoje podtipove i također biti u tome. Već smo dali 10.000 kuna, dat ćemo nešto iznad 20.000 kuna. Projekt je vrijedan 150 do 200 tisuća kuna. To je pomoć Županije pčelarskoj struci, a sigurno da za obrazovanja, šećer i tako dalje nemamo sredstava, jer su to ozbiljni novci. Isto tako ovih dana čekamo DNK analizu da vidimo koliko imamo crnih slavonskih svinja i onda ćemo vidjeti što ćemo moći dati proizvođačima, tu je riječ o nekih 20 do 30 tisuća kuna. To je nekakav princip i ono što možemo napraviti - nastavlja dožupan Jakopović.

Pčelari trebaju doći sa svojom idejom i pomoći će im županijska razvojna agencija Panora.


- Kao što i gospodin Krakar kaže, potrebno je da i pčelari dođu sa svojom idejom i sigurno je da se Županijska razvojna agencija neće oglušiti na to, pomoći će im napraviti neki natječaj ili projekt. Vidim da je gospodin Krakar dugo u tome i puno je dao branši pa na odlasku čovjek to malo subjektivno doživljava, možda nije najsretniji i očekuje više. Međutim, to je život. Mislim da on i dalje ostaje s tim ljudima i da će svi biti korektni prema njemu kao i on prema njima - poručuje dožupan.


Po Jakopoviću kriv je i nedostatak poduzetničkih ideja, ljudi nemaju volje jer se bore za egzistenciju.

- Jedan od problema kod nas je i nepostojanje poduzetničkih ideja što ne znači da je to kritika naspram stanovništva. Naprosto je to tako, vjerojatno postoje i valjani razlozi koji uključuju struku, mentalni sklop, materijalno stanje, starosnu i obrazovnu strukturu. Treba znati da je tako i pokušavati to riješiti. Tako je vjerojatno i kod pčelara. Kriza je prevelika, svi se bore za minimum i egzistenciju. Kad ne bi bilo tako, čovjek bi lakše izdvojio vrijeme i novac pa išao u širenje po kvaliteti i kvantiteti. Svi razmišljaju "Pokušat ću prvo preživjeti pa ću onda nešto napraviti". Međutim , očito će teško biti išta od toga, ako ne riskiraš i daš si još više truda - kaže na kraju Jakopović.
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI