Bivši predsjednik pčelarske udruge: ¨U Požegi ideje koče političari, ali i sami pčelari¨

Razne košnice
(FOTO: Arhiv)

01.02.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7335

"Rezigniran sam i napuštam sve pozicije, prepuštam ih novim snagama jer se pčelarstvo ne tretira kao u europskim zemljama. Iako to radim, s užitkom ću pomoći mladoj garnituri, a možda će oni kroz politiku doći do nekakvog razumijevanja", kaže Davorin Krakar, donedavni predsjednik Pčelarske udruge "Zlatna dolina" Požega.

Razočaran nizom problema u pčelarstvu nedavno je objavio poduži članak na stanicama udruge. Iznosi da je zadarskim pčelarima pomogao ostvariti 2,5 milijuna eura težak projekt Europske unije dok u Požeštini slične ideje koče političari, ali i sami pčelari.

- Požega jedina u protekloj godini nije dobila nikakva sredstva za nabavku šećera za pčele, a zadnja sezona je bila katastrofalna, 55 godina se ne pamti da je bila takva godina. Tražili smo pomoć od Županije. Znam da treba proglasiti i elementarnu nepogodu, lobirati prema ministarstvu, a s obzirom na još goru situaciju u županjskoj Posavini mi smo jednostavno zanemareni. U listopadu smo dobili odgovor da im nije to u proračunu. Pa ni nama u proračunu nije bila takva ružna godina - nastavlja bivši predsjednik požeških pčelara.


- Zadrani su me molili da im pomognem pa su ostvarili 2,5 milijuna eura vrijedan projekt. Pitali su me prije dvije godine kako se to radi. Našli smo model, iza njih je stao Kalmeta i dao im je nekakvu agenciju na raspolaganje. Onda sam to želio napraviti u Požegi. Rekao sam "Dajte nam agenciju, smislit ćemo teme, ciljeve i pomoći u pisanju projekta, a vi odradite svoje kao nadgradnja". Nije bilo interesa. Sad to čine i Zagrepčani, a kod nas svi misle "Ako nije meni direktna osobna korist, EU me ne zanima". Investicije ne trebaju ići u nečiji džep nego treba raditi zajedno i tako profitirati. Što god napišete, a u naslovu je pčelarstvo, Europska komisija i svi ostali prihvaćaju. Mi to ne koristimo. To ne koristi ni Hrvatski pčelarski savez. Kroz godine je jednostavnije bilo pljačkati državni proračun i po podobnosti dolaziti do sredstava. To su činili i ministri pa onda gulili krumpir. Vlada letargija i svatko vuče na svoju stranu, zato sam to objavio. Pravilo je u državi da ne koristimo Europske fondove kroz zajedničke projekte - iznosi Krakar.


- Nadamo se da ćemo uz pomoć starog predsjednika i članstva napraviti nešto da nam svima u pčelarstvu bude bolje. Došlo je do smjena generacija u pčelarstvu. Nadam se da ima mladih ljudi koji će se nastaviti boriti uz pomoć starijih da postignemo bolje cijene meda i sve ostalo. Dado je naš dugogodišnji predsjednik i zahvalni smo na svemu što je učinio za našu udrugu, nadam se da će i dalje pomagati savjetima, aktivnostima i svime ostalim. Udruga ima vrlo pozitivan stav o gospodinu Krakaru koji se neće promijeniti. Naša udruga je odradila dosta toga i preko Europskih fondova zahvaljujući gospodinu Krakaru i Idlbeku. Imamo monitoring medenja djelomično sponzoriran od Europske unije i projekt pčelarske škole koji smo odradili prošle godine s Veleučilištem - rekao je pak Tomislav Prpić, novi predsjednik Pčelarske udruge "Zlatna Dolina".



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI