Oproštaj od kolegice: ¨Rad u muzeju je pun uzbuđenja, nedostajat će mi¨

31.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10557

Noć muzeja u Gradskom muzeju Požega privukla je mnoštvo posjetitelja usprkos lošijem vremenu jer se u sedmosatnom programu našlo za svakoga ponešto. Goste je dočekao Nikola Tesla, u sklopu programa "A sve je počelo prije struje....ljubav, erotika i seksualnost u umjetnosti i narodnim običajima" mladi su izrađivali plakate po uzorcima starih ponjava.

- Trebamo nacrtati svoje uzorke kao na ovim ponjavama i zalijepiti ih na plakat i to biti naša ponjava. Za Noć muzeja sam čula od nastavnika, sviđa mi se i zanimljivo je. Dovela sam i prijatelje, došlo nas je šest. Zabavljamo se, sudjelovat ćemo možda i u igri Čuvaj glavu - rekla nam je Mihaela Knezović, sudionica radionice za mlade.




Oni malo stariji uživali su u bećarcima, prisustvovali predstavljanju prvog požeškog etnologa i seksologa Friedricha Salomona Kraussa. Bila je tu i rasprava na temu "Ljubav, seksualnost i erotika u umjetnosti i narodnim običajima".


Mnoge je zainteresirao Tajanstveni postav muzeja u kojem su ih sa svijećama u mraku vodile kostimirane voditeljice.

- Predstavljam Miroslava Kraljevića, danas sam toliko pričala da nisam mogla održati "muževan" glas. Bit je bila da se prerušimo u povijesne osobe i pružimo posjetiteljima jedno posebno vodstvo. Vidite da je sve obasjano svjetlom svijeća, posjetitelj ne može pogledati postav sam bez naše pomoći. Ljudi su to odlično prihvatili. Najviše im se sviđaju predmeti iz arheološkog odjela, pogotovo ostaci mamuta. Ženama se najviše sviđa stari nakit poput ove jantarne ogrlice iz četvrtog stoljeća prije Krista, a svi su opčinjeni maketom zadružne kuće Ive Čakalića - ispričala nam je volonterka Ivana Domanović.





Našlo se tu još puno toga, ali Noć muzeja je obilježio odlazak u mirovinu djelatnice muzeja Mirjane Šperande. Kolege su joj priredile niz iznenađenja. Odsvirala je par pjesama s Požeškim tamburaškim orkestrom, priredili su joj tortu u obliku povelje carice Marije Terezije, bilo je tu cvijeća i nakita. Nekadašnja ravnateljice i muzejska savjetnica je velik dio života posvetila Muzeju.

- Od 1981. godina radim u Muzeju, imala sam sreću da sam radila kreativan i odgovoran posao pun uzbuđenja. Bilo je tu padova i uspjeha kao i u svakom poslu. To je posao koji zahtjeva timski rad i komunikaciju s javnošću, koji je vezan za istraživanje i za postavljanje izložbi. Nedostajat će mi, ali sam se pripremila. Svjesna sam da trebaju doći mlađi ljudi, spremni i puni ideja. U mirovini neću mirovati, imam svoje knjige, svoje veselje i mjesta za puno toga. Tamburu sviram treću godinu, to mi je uvijek bila želja. Volim se veseliti i sa 63 godine sam krenula od prvih nota. U mirovini ću se posvetiti malo više obitelji, naći će se uvijek nešto. Ovo će mi svakako ostati najljepša Noć muzeja. Godinama sam je i sama organizirala, tako da znam kako je teško sve izbalansirati. Večeras sam uživala u programu i u vježbala za koncert, nisam znala za sva iznenađenja koja su mi kolege pripremile. Izvrtio mi se cijeli radni vijek kroz film i slike koje su mi priredili - izjavila nam je Mirjana Šperanda.



FOTO Više fotografija pogledajte u galeriji.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI