¨Vlast u Lipiku preko gradskih medija provodi jednoumlje¨

Vinko Kasana
(FOTO: Facebook)

31.01.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 6007

"Ako ste ikada pomislili da ste za vrijeme bivše `Juge` živjeli u mraku, ovo je zona sumraka", komentirala je Daliborka Ciganović, oporbena vijećnica u lipičkom Gradskom vijeću nakon što je lipički gradski portal Compas odbio objaviti njezino reagiranje na izvještaj sa sjednice Gradskog vijeća.

Na portalu, koji je u vlasništvu Grada Lipika i financira se obilato iz gradskog proračuna, objavljena je, prema riječima vijećnice Ciganović, pogrešna interpretacija njezine izjave s ciljem da se nju kompromitira. Njezino reagiranje urednik je odbio objaviti pozvavši se pritom na Zakon o medijima.

- U svom je izvješću interpretirao moju izjavu o Veteranskom domu na način da sam ja "otvaranje Veteranskog doma nazvala sprdačinom". To je grubo vađenje iz konteksta jer sam ja "svečano otvorenje radova" nazvala sprdačinom, raspravljali smo o tome više od 10 minuta, a on je samo to izvukao kako bi me kompromitirao. Objasnila sam kako je gradonačelnik iskoristio branitelje u svoje političke svrhe, ne obazirući se na to tko mu biva pijun - dodaje Ciganović pojašnjavajući kako je ona na sjednici jasno rekla da je gradonačelnik odradio posao s Ronkom, ali posao je loše urađen jer je dobivena dozvola za Veteranski dom, a ne centar, kako je bilo najavljeno.


- Svečano otvaranje radova sam nazvala sprdačinom jer tko poziva predsjednika države i ministra branitelja na svečano otvorenje radova u vrijeme predizborne kampanje? Utrošiti 8 milijuna kuna, sanirati dvije sobice za prezentaciju, zatvoriti sve to za građane Lipika i ne pozvati braniteljsku populaciju je i više nego sramotno - ustvrdila je Ciganović.


Urednik Compasa je odbio objaviti njezino reagiranje na članak uz obrazloženje da je "svrha ispravka ispravljanje netočne ili nepotpune informacije, a ne pisanja kolumne i blaćenja ljudi". Ciganović, pak, tvrdi da nije nikoga blatila te da je to samo još jedan dokaz kako HDZ-ova gradska vlast u Lipiku, na čelu s gradonačelnikom Vinkom Kasanom, provodi "jednoumlje ili čak bezumlje" preko medija koje plaćaju građani Lipika.

- Ovo nije prvi put da mi to rade. Smatram da je riječ o cenzuri. Neću to prihvatiti jer Compas plaćam i ja, kao poduzetnica koja plaća porez na tvrtku u ovom gradu. Takav medij bi trebao služiti građanima, a ne jednom čovjeku, u ovom slučaju gradonačelniku, za stvaranje kulta ličnosti - zaključuje Ciganović.

Gradonačelnik Vinko Kasana tvrdi da ne zna o čemu je riječ, ali se i on, poput urednika Compasa, odmah pozvao na zakon.

- Nisam za to čuo, ovo mi je prvi glas. Treba vidjeti je li to u skladu sa zakonom - odgovorio nam je na pitanje ima li gradska vijećnica pravo na objavu reagiranja na članak u gradskom mediju.

Na njezine optužbe da koristi Compas za vlastitu promociju i kompromitiranje političkih protivnika, Kasana se samo nasmijao: - Ni na koji način ne utječem na uređivačku politiku Compasa. To je njezino mišljenje, svatko ima pravo na mišljenje.

Prema informacijama koje smo dobili iz Ureda gradonačelnika, Grad Lipik plaća Razvojnoj agenciji Lira, čiji je Grad osnivač, mjesečno iznos od 5.000 kuna za održavanje službene stranice Grada Lipika i informiranje građana putem spomenutog portala. Osim toga, lani je Grad platio Liri još 6.050 kuna za oglašavanje u mjesečniku Compas. Uz to, Lira dobiva iz gradskog proračuna godišnje još 212.500 kuna.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI