Unatoč negativnoj kampanji, u požeškoj županiji se cijepi 97 posto djece

Ante Vitalia
(FOTO: Mario Barać)

30.01.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 4236

Unatoč čestim pojavama u Hrvatskoj gdje roditelji odbijaju cijepiti svoje dijete, u Požeško-slavonskoj županiji to nije slučaj. Prema podacima iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo kod nas se cijepi oko 97 posto djece.

- Ima pojedinačnih, ali zaista pojedinačnih slučajeva koje možemo nabrojiti na prste jedne ruke, gdje roditelji odbijaju cijepiti svoje dijete. Zakonska je obveza roditelja da dovedu dijete na cijepljenje prema planu i kalendaru cijepljenja koji propisujue ministar zdravlja. Odbiju li roditelji cijepiti svoje dijete, dužni su potpisati izjavu o odbijanju cijepljenja, odnosno dokument da ih je liječnik upoznao s cjepivom te razlozima zašto se dijete treba cijepiti. Pored toga roditelji dolaze i na razgovor kod epidemioologa koji ih upoznaje i sa svim ostalim okolnostima kao što su nuspojave, kontraindikacije, dosezi uspjeha cjepiva, i slično - rekao nam epiudemiolog Ante Vitalia.

U posljednjih je nekoliko godina slučajeva gdje su roditelji odbili cijepiti svoje dijete bilo svega nekoliko.


- Uglavnom kao razlog navode bolest i alergijske reakcije, a imali smo i dva slučaja gdje su roditelji odbili cijepiti dijete zbog autizma za koji smatraju da se pojavio kao reakcija na prethodno cjepivo. Međutim, treba znati da autizam ima genetsku podlogu i znanstveno je dokazanao da ga nikako ne može prouzročiti cjepivo - dodao je Vitalia.


Kaže da pojedine udruge, trend i kampanja protiv cjepiva dosta štete šireći negativne informacije o cijepljenju i njegovim posljedicama. Zahvaljujući cjepivima pojedine su bolesti u Hrvatskoj u potpunosti iskorijenjene.

- Postoje kontraindikacije i to privremene ili trajne. Kod trajnih gdje alergijske reakcije nastaju odmah umjesto kombiniranom cjepivu pristupa se monovakcini i dijete se ne cijepi onim cjepivom na koje je alergisjki reagiralo - kaže Vitalia.

- Nuspojave su u postotku vrlo, vrlo malo izražene, no postoje roditelji koji i temperaturu koje dijete dobije nakon mjesec dana smatraju posljedicom cijepljenja - zaključuje epidemiolog.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI