Dani Matice hrvatske: Najavljen bogat kulturni program

Vesna Vlašić i Marijana Ćorluka najavljuju Dane Matice hrvatske u Požegi
(FOTO: Aleksandar Grlić)

30.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4286

U povodu godišnjice obnavljanja požeški ogranak Matice hrvatske organizira tijekom veljače niz predavanja, gostovanja književnika, radionica i kulturnih događanja pod nazivom "Dani Matice hrvatske". Na jutrašnjoj konferencije za medije predsjednica Ogranka Vesna Vlašić i potpredsjednica Marijana Ćorluka predstavile su bogat program.

- Mogli ste vidjeti da smo bili vrlo aktivni, organizirali smo preko 20 događanja, u goste pozvali eminentne književnike, novinare i umjetnike. Naslijedili smo Maticu koja je imala tri registrirana člana, danas imamo 112 članova, time se ponosimo, nadamo se da ćemo za godinu dana taj broj udvostručiti - pohvalila se Vesna Vlašić, predsjednica obnovljenog ogranka prije samog predstavljanja programa.

- Počinjemo 3. veljače svečanim otvaranjem i blagoslovom uređenog prostora, nakon toga u 19 sati u županijskoj vijećnici predstavljamo knjigu Igora Zidića "Rukopis oka: likovne teme i ogledi 1967.– 2013.". 5. veljače imamo predstavljanje knjige Ivana Goluba "Pohod milosti" u knjižnici Gimnazije, namijenjeno građanima i učenicima srednjih škola. Sljedećeg dana imamo susret s književnicom Sibilom Petlevski, pjesnikinjom koja dosad nije bila u Požegi. Ona će predstaviti svoju trilogiju "Tabu", a tema je I. svjetski rat. 9. veljače imamo predavanje Nives Opačić: Tuđice u hrvatskome standardnom jeziku. Riječ je o predavanju koje govori o jezičnim temama na popularan način. 12. veljače imamo poslasticu, predstavljamo ediciju "Stoljeća hrvatske književnosti", najvrednije izdanje Matice hrvatske. Dan poslije toga u franjevačkom samostanu će mladi teolog, fra Daniel Patafta održati predavanje "Ivan Rafael Rodić-Požežanin, franjevac i nadbiskup". Dane zatvaramo 16. veljače u 18 sati, susretom s književnikom Damirom Karakašem u Gradskoj knjižnici. Nastojali smo složiti događaje da budu zanimljivi, nadam se da će odaziv požeške kulturne javnosti biti dobar - izjavila je Vlašić.


- U sklopu Dana Matice hrvatske održat će se i radionica čija je tema "Od ideje do projekta". Sudionike će se upoznati sa metodologijom izrade projekata s naglaskom na financijsku pripremu, cilj ih je osposobiti za samostalnu izradu projekta i donošenje odluke o isplativosti ulaganja. Radionica će se održati 7. veljače od 9 do 13 sati u prostorijama Katoličke gimnazije u Požegi. Vodit će je profesorica Katarina Potnik Galić, a namijenjena je isključivo našim članovima, jer smo ograničeni prostorom - dodala je Marijana Ćorluka, potpredsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI