Dani Matice hrvatske: Najavljen bogat kulturni program

Vesna Vlašić i Marijana Ćorluka najavljuju Dane Matice hrvatske u Požegi
(FOTO: Aleksandar Grlić)

30.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4271

U povodu godišnjice obnavljanja požeški ogranak Matice hrvatske organizira tijekom veljače niz predavanja, gostovanja književnika, radionica i kulturnih događanja pod nazivom "Dani Matice hrvatske". Na jutrašnjoj konferencije za medije predsjednica Ogranka Vesna Vlašić i potpredsjednica Marijana Ćorluka predstavile su bogat program.

- Mogli ste vidjeti da smo bili vrlo aktivni, organizirali smo preko 20 događanja, u goste pozvali eminentne književnike, novinare i umjetnike. Naslijedili smo Maticu koja je imala tri registrirana člana, danas imamo 112 članova, time se ponosimo, nadamo se da ćemo za godinu dana taj broj udvostručiti - pohvalila se Vesna Vlašić, predsjednica obnovljenog ogranka prije samog predstavljanja programa.

- Počinjemo 3. veljače svečanim otvaranjem i blagoslovom uređenog prostora, nakon toga u 19 sati u županijskoj vijećnici predstavljamo knjigu Igora Zidića "Rukopis oka: likovne teme i ogledi 1967.– 2013.". 5. veljače imamo predstavljanje knjige Ivana Goluba "Pohod milosti" u knjižnici Gimnazije, namijenjeno građanima i učenicima srednjih škola. Sljedećeg dana imamo susret s književnicom Sibilom Petlevski, pjesnikinjom koja dosad nije bila u Požegi. Ona će predstaviti svoju trilogiju "Tabu", a tema je I. svjetski rat. 9. veljače imamo predavanje Nives Opačić: Tuđice u hrvatskome standardnom jeziku. Riječ je o predavanju koje govori o jezičnim temama na popularan način. 12. veljače imamo poslasticu, predstavljamo ediciju "Stoljeća hrvatske književnosti", najvrednije izdanje Matice hrvatske. Dan poslije toga u franjevačkom samostanu će mladi teolog, fra Daniel Patafta održati predavanje "Ivan Rafael Rodić-Požežanin, franjevac i nadbiskup". Dane zatvaramo 16. veljače u 18 sati, susretom s književnikom Damirom Karakašem u Gradskoj knjižnici. Nastojali smo složiti događaje da budu zanimljivi, nadam se da će odaziv požeške kulturne javnosti biti dobar - izjavila je Vlašić.


- U sklopu Dana Matice hrvatske održat će se i radionica čija je tema "Od ideje do projekta". Sudionike će se upoznati sa metodologijom izrade projekata s naglaskom na financijsku pripremu, cilj ih je osposobiti za samostalnu izradu projekta i donošenje odluke o isplativosti ulaganja. Radionica će se održati 7. veljače od 9 do 13 sati u prostorijama Katoličke gimnazije u Požegi. Vodit će je profesorica Katarina Potnik Galić, a namijenjena je isključivo našim članovima, jer smo ograničeni prostorom - dodala je Marijana Ćorluka, potpredsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI