Ustrijeljen prvi čagalj na našem području: ¨Opasni su za drugu divljač, ali ne i za ljude¨

Čagalj ustrijeljen na lipičkom području
(FOTO: LD Jelen)

29.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 30677

U lovištu u blizini Kukunjevca kod Lipika prošlog je vikenda ustrijeljen prvi čagalj na tom području, a možda i u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji. Invazivna neautohtona vrsta predatora je srodnik vuka, kojota i domaćeg psa. Na području Slavonije sve se više širi jer nema konkurencije u vidu vukova, za razliku od njih lovi obično sam ili u paru, vrlo rijetko u manjim čoporima manju i srednju divljač, ali i domaće životinje.

- To je neuobičajeni ulov iako smo čagljeve viđali u zadnjih godinu dana. Nije ga još nitko uspio odstrijeliti. To nije domaći predator, još nismo sigurni je li riječ o čistom primjerku jer se može križati i sa psima lutalicama. Dali smo ga na analizu u veterinarsku stanicu, uglavnom ima kratak rep i odlike pravog čaglja. Odstrijelio ga je jedan Zagrepčanin, prijatelj Hrvatskog lovačkog društva Jelen - rekao nam je pomoćni lovnik Dražen Sudetić.

- Ima ih, već su prešli sve granice, nažalost došli su i kod nas. Svojevremeno, kad je LD Jelen potpisao suradnju s Lovačkim društvom Krka-Lozovac iz Konjevrata u zaleđu Šibenika, poklonili su nam prepariranog čaglja jer su znali da ga nemamo. Željeli su da vidimo kako izgleda. Međutim, za desetak godina se pojavio i u našim krajevima. To je realnost, nema ih još toliko, ali malo pomalo su došli. U dobrom dijelu slavonske Posavine ga već ima puno. Već nekoliko godina se zamjećuju i kod nas. Jedan dio je došao s istoka, a drugi iz Bosne. Kao novi predator opasni su u prvom redu za sitnu divljač poput zeca i fazana, ali i za srneću divljač, pa čak i za mladunčad divlje svinje. Za ljude nisu opasni jer, kao i svaka divljač, bježe od ljudi - kaže Zdravko Vujnović, predsjednik Lovačkog saveza Požeško-slavonske županije.


- Već smo u dogovorima i u ožujku ili travnju planiramo organizirati stručno predavanje profesora Boškovića iz Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku na temu čagljeva. Cilj nam je upoznati lovce s tom vrstom. U sljedećim izradama lovno-gospodarskih osnova morat ćemo i njega uvrstiti kao divljač koja se ustaljuje na našim područjima. Zasad je samo u tragovima, nije populacija tolika da bismo morali promptno reagirati. Za godinu-dvije istječu zakupi naših lovišta i tad ćemo u osnove morati uvrstiti i čaglja - dodaje Vujnović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI