22.01.2015.
Lidija Galić
Pregleda: 6985
Vincelovo u vinogradima Veleučilišta
(FOTO: Lidija Galić)
U vinogradima požeškog Veleučilišta na južnim obroncima Parka prirode Papuk danas je prvi put proslavljeno Vincelovo te otvorena sezona radova u vinogradima.
- Nikad prije nisam radila u vinogradu. Ovdje sam u vinogradima Veleučilišta puno toga naučila, od rezidbe loze do proizvodnje vina. U vinogradu doista ima puno posla, a najteže mi je plijevljenje - rekla nam je Valentina Petković iz Pleternice, studentica treće godine stručnog studija Vinogradarstva-vinarstva-voćarstva na požeškom Veleučilištu.
- Naši su vinogradi smješteni na nadmorskoj visini od 350 metara. Uzgajamo uglavnom najpoznatije crne sorte, oko dva hektara bijelih te po desetak trsova plavca malog, žlahtine, malvazije i sl. koje su tu da se studenti upoznaju i s njihovim načinom obrade - rekao nam je Josip Mesić, v.d. pročelnika Poljoprivrednog odjela.
Studenti s vježbama kreću od siječnja i trsove koji su im dodijeljeni njeguju od rezidbe do same berbe.
- Od svake sorte dobiju 20-ak trsova i prate ih kroz cijelu godinu. Sve radnje bilježe i na kraju vide kakvo je njihovo grožđe u usporedbi s grožđem drugih studenata. U startu su za praktični dio nastave zainteresirani samo oni koji već imaju vinograd kod kuće, međutim do kraja studija svi postanu zaljubljenici u svoju struku - dodao je Mesić.
Vinogradi Veleučilišta protežu se na površini od sedam hektara. Godišnje proizvedu do 30 tisuća litara vina. I dok su crna vina već prepoznata i vrla tražena, bijela tek očekuje snažniji proboj na tržište.
U planu je širenje površina za oko dva hektara na kojem će biti podignuti voćnjaci.
- U ožujku smo pokrenuli proceduru za otkup državnog zemljišta. Sam objekt u potpunosti je suvremeno opremljen. Lani smo oko 100 tisuća kuna uložili u sustav hlađenja i sve što je potrebno jest zamjena drvenih bačvi - najavio je dekan Dinko Zima.
Ove će godine Veleučilište proizvesti jedinstveno Studentsko vino, kupažu vina koja su proizveli sami studenti.