Studenti sami obrađuju vinograd; radovi krenuli orezivanjem i blagoslovom trsova

Vincelovo u vinogradima Veleučilišta
(FOTO: Lidija Galić)

22.01.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6985

U vinogradima požeškog Veleučilišta na južnim obroncima Parka prirode Papuk danas je prvi put proslavljeno Vincelovo te otvorena sezona radova u vinogradima.






- Nikad prije nisam radila u vinogradu. Ovdje sam u vinogradima Veleučilišta puno toga naučila, od rezidbe loze do proizvodnje vina. U vinogradu doista ima puno posla, a najteže mi je plijevljenje - rekla nam je Valentina Petković iz Pleternice, studentica treće godine stručnog studija Vinogradarstva-vinarstva-voćarstva na požeškom Veleučilištu.






- Naši su vinogradi smješteni na nadmorskoj visini od 350 metara. Uzgajamo uglavnom najpoznatije crne sorte, oko dva hektara bijelih te po desetak trsova plavca malog, žlahtine, malvazije i sl. koje su tu da se studenti upoznaju i s njihovim načinom obrade - rekao nam je Josip Mesić, v.d. pročelnika Poljoprivrednog odjela.





Studenti s vježbama kreću od siječnja i trsove koji su im dodijeljeni njeguju od rezidbe do same berbe.

- Od svake sorte dobiju 20-ak trsova i prate ih kroz cijelu godinu. Sve radnje bilježe i na kraju vide kakvo je njihovo grožđe u usporedbi s grožđem drugih studenata. U startu su za praktični dio nastave zainteresirani samo oni koji već imaju vinograd kod kuće, međutim do kraja studija svi postanu zaljubljenici u svoju struku - dodao je Mesić.





Vinogradi Veleučilišta protežu se na površini od sedam hektara. Godišnje proizvedu do 30 tisuća litara vina. I dok su crna vina već prepoznata i vrla tražena, bijela tek očekuje snažniji proboj na tržište.

U planu je širenje površina za oko dva hektara na kojem će biti podignuti voćnjaci.

- U ožujku smo pokrenuli proceduru za otkup državnog zemljišta. Sam objekt u potpunosti je suvremeno opremljen. Lani smo oko 100 tisuća kuna uložili u sustav hlađenja i sve što je potrebno jest zamjena drvenih bačvi - najavio je dekan Dinko Zima.

Ove će godine Veleučilište proizvesti jedinstveno Studentsko vino, kupažu vina koja su proizveli sami studenti.
















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI