¨Najbolnije mi je na suđenjima bilo gledati mlade ljude koji se drogiraju¨

Ljubica Terzić porotnica je već 20 godina
(FOTO: Lidija Galić)

19.01.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 7311

- Najteže mi je bilo u slučajevima kad se sudilo mladima koji su bili u paklu droge, drogirali ali i uzgajali drogu. Strašno mi je teško bilo gledati te mlade ljude, studente, u kakvom stanju dolaze na sud. To mi je na suđenjima bilo najbolnije i najtužnije – prepričava svoje porotničko iskustvo Ljubica Terzić iz Pleternice. Porotnica je već dvadeset godina, a danas je ponovno prisegnula na tu dužnost.






Prilikom donošenja presude, kaže, vodi se prije svega ljudskim vrijednostima, a za porotnike smatra da obavljaju ozbiljan i častan posao.


Prvi je put prisegu za porotnicu položila Mateja Đaković iz Požege.



- Bit će to za mene jedno novo iskustvo. Studiram upravno pravo i nešto već znam. Tata mi je pravnik i uz njega mi je to postalo zanimljivo. Svjesna sam da ću morati donositi teške odluke, ali uvijek ću se voditi istinom, kakva god ona bila – kaže Mateja.

Prisegu je danas u velikoj županijskoj vijećnici položilo 67 sudaca porotnika od kojih 20 za mladež.

- Od vas se očekuje nepristranost, neovisnost, promišljenost i učinkovitost. U obnašanju svoje funkcije morate paziti da ne padnete pod utjecaj političkih interesa te uvijek morate čuvati svoje dostojanstvo i ugled suda i sudbene vlasti. Ravnopravno ćete sudjelovati sa sucima u odlučivanju o ljudskim sudbinama, krivnji i izricanju kaznenih sankcija. Svojom logikom, životnim i radnim iskustvom i stavovima možete usmjeriti suce na donošenje pravične i zakonite odluke – poručila je porotnicima Snježana Polgar, predsjednica Općinskog suda u Požegi.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI