Nepravilnosti u računovodstvu i javnoj nabavi (video)

SDP-ova većina u Gradskom vijeću Požege
(FOTO: Mario Nakić)

16.07.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 7230

Oporbeni vijećnik Nino Smolčić (HSLS) vodio je glavnu riječ na jučerašnjoj 14. sjednici Gradskog vijeća. Na Aktualnom satu (koji je u Požegi ograničen na pola sata) uz dva pitanja iz redova vladajućeg SDP-a, Smolčić je postavio sedam pitanja gradonačelniku Zdravku Ronku (SDP), na koje je gradonačelnik vješto odgovarao. Ronko mu je na pitanje o Vladi Zecu još jednom odgovorio da nikakve štete za Grad nema te da neće tražiti odštetu zbog zlouporabe gradskih mjenica. Smolčića je zanimalo i što je s Društvom Crvenog križa grada Požege, kojemu je odlukom Gradskog vijeća Grad iz proračuna trebao doznačiti 200.000 kuna, Ronko je odgovorio kako je on tu odluku, sukladno gradonačelnikovim ovlastima, sam naknadno poništio.

Smolčić je imao i četiri prijedloga za dopune dnevnog reda, među kojima je bio prijedlog "Mikro krediti - Požega 2011". Zamislio je program kao financijsku potporu malim poduzetnicima koju bi Grad dodjeljivao u suradnji s poslovnom bankom, kao mjeru za pomoć gospodarstvu na požeškom području. Novčana sredstva za ovaj program, u ukupnom iznosu 2 milijuna kuna osigurao bi Grad iz proračuna u polovičnom iznosu, dok bi drugu polovinu novca osigurala poslovna banka. Svi njegovi prijedlozi bili su glatko odbijeni bez rasprave, i to glasovima svih članova SDP-a i jednog člana HDZ-a.

Potom je uslijedilo izglasavanje 25 točaka dnevnog reda. Najzanimljivije je bilo prihvaćanje Izvješća Državne revizije o poslovanju Grada Požege za 2010. godinu. Revizija je ustanovila brojne nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju, prihodima i primitcima, rashodima i izdatcima te u javnoj nabavi. Također, revizija je utvrdila kako pitanja komunalne djelatnosti opskrbe pitkom vodom, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda nisu usklađena sa zakonskim odredbama. Vijećnik Ante Šolić (HDZ) je najavio da će Klub zastupnika HDZ-a podići kaznenu prijavu protiv gradonačelnika zbog nesavjesnog poslovanja gradskim novcem, a na osnovu izvješća provedene revizije. Ronko mu je odgovorio da jedva čeka.
- Samo neka gospodin Šolić podigne kaznenu prijavu, da ga mogu "opaliti" za tu i za onu prethodnu, kada budu odbačene, zbog lažnog prijavljivanja - odgovorio je Ronko.


Kada je na red došlo prihvaćanje izvještaja o radu gradonačelnika tijekom prvih šest mjeseci 2011., vijećnicima je predočen izvještaj na dvije i pol stranice.
- Zar je to sve? Gradonačelniče, ne budite skromni. Pa za Vas bih rekao da radite puno više od ovoga, ovo je samo 5 posto vaših aktivnosti - komentirao je Smolčić prije nego je većina vijećnika prihvatila izvješće.


Vijećnici su još dali suglasnost za zaključke u svezi izvješća javnih potreba u svim područjima djelokruga Grada. Vijećnik Ante Srebrović (HSP dr. A.S.) izrazio je nezadovoljstvo što se ništa ne ulaže u autobusna stajališta.

Na kraju su sva izvješća prihvaćena i sjednica je ukupno trajala manje od 90 minuta.

Videoprilog #1: Nino Smolčić tvrdi - Nagrada "Zlatni cvijet Europe" nas je stajala 100.000 kuna


Videoprilog #2: Nino Smolčić i Marijan Cesarik o ulaganju u sport









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI