Većina obrisanih iz evidencije HZZ-a zapravo nije pronašla posao

HZZ u Požegi
(FOTO: Google Street View)

16.01.2015. | Mario Nakić
Pregleda: 5270

Iako je broj nezaposlenih osoba prijavljenih na Zavodu za zapošljavanje krajem prošle godine bio gotovo 20 posto manji od broja evidentiranih nezaposlenih osoba godinu dana ranije, detaljnija analiza podataka iz HZZ-ovog područnog ureda u Požegi pokazuje da to nije rezultat povećanog zapošljavanja.

Tijekom prosinca prošle godine iz evidencije požeškog HZZ-a izašla je 441 osoba. Od tog broja je samo 137 osoba zaposleno temeljem radnog odnosa, odnosno 45 posto manje nego u studenom. 66 osoba je izašlo iz evidencije zbog stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, a dvije su osobe pokrenule vlastiti posao (trgovačko društvo ili obrt).

Zbog ostalih zakonskih razloga, kao što su nepridržavanje zakonskih odredbi, umirovljenje, uključenje u redovito školovanje i drugo, iz evidencije HZZ-a su izbrisane 234 osobe ili više od polovine ukupnog broja obrisanih.


Među 137 zaposlenih osoba njih je stotinu posao pronašlo na području Požeško-slavonske županije, 33-oje u drugim dijelovima Republike Hrvatske, a četiri su se osobe zaposlile u inozemstvu.


Evidentirano zapošljavanje temeljem radnog odnosa najčešće je realizirano u prerađivačkoj industriji, trgovini, pružanju smještaja i usluživanja hrane. U prosincu je zaposleno više žena u odnosu na muškarce. Više od polovine novozaposlenih su osobe mlađe od 29 godina, a najveći dio njih ima završenu srednju školu za zanimanja do 3 godine i školu za KV i VKV radnike. Najviše je zaposleno prodavača, kuhara, konobara, komercijalnih službenika i diplomiranih pravnika.

Tijekom prosinca su poslodavci požeškom uredu HZZ-a prijavili 74 slobodna radna mjesta ili čak 60 posto manje nego u studenom. Najtraženija su zanimanja diplomirani ekonomist, ekonomist, prodavač i viša medicinska sestra.

U istom se mjesecu u evidenciju nezaposlenih prijavilo 667 osoba ili 27 posto više u odnosu na studeni i 9 posto više u odnosu na prosinac 2013. godine. Najviše novoprijavljenih nezaposlenih osoba došlo je iz prerađivačke industrije, doznajemo iz mjesečnog izvještaja požeškog ureda HZZ-a.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI