Neferović pozvao čelnike VUP-a: ¨Izađite iz svojih političkih kaveza¨

Gradonačelnik Vedran Neferović (u sredini) sa zamjenicima
(FOTO: Aleksandar Grlić)

13.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 6129

Suradnja Grada Požege i Veleučilišta u Požegi je u nategnutim odnosima zbog čega je požeški gradonačelnik Vedran Neferović jutros sazvao konferenciju za medije. Iz Gradske kuće, u kojoj glavnu riječ ima HDZ, stižu optužbe prema Upravnom vijeću Veleučilišta kako sabotiraju suradnju u ime političkih interesa (SDP).

Grad je početkom studenog Veleučilištu uputio pisma namjere u svezi izgradnje studentskog doma te suradnje s veleučilišnim gradovima u Hrvatskoj i Europi. Odgovori su stigli nakon dva mjeseca. U prvome se odgovornost prebacuje na Studentski centar, a drugi se sastoji od jedne rečenice. Neferović se osvrnuo i na "predavanje" na temu "Prijedlog ustavnih promjena", koje je nedavno dosadašnji predsjednik Ivo Josipović održao na veleučilištu, pet dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora, te ga je optužio za prikrivenu predizbornu kampanju.

- Početkom studenog smo uputili dva dopisa na adresu Veleučilišta u Požegi, članova Upravnog vijeća i dekana. Želim jasno poručiti građanima i čelnim ljudima upravnih vijeća Veleučilišta i Studentskog centra da je Grad Požega otvoren za suradnju i zainteresiran za afirmaciju Požege kao studentskog grada u međunarodnim kontaktima gradova i veleučilišta. Želimo efikasnu suradnju za dobrobit studenata, Veleučilišta i Grada. Nakon dva mjeseca, a uvjeren sam samo zato što je najavljena ova konferencija, jučer je stigao odgovor s Veleučilišta u Požegi na naša dva dopisa. Osim izgradnje studentskog doma, gdje smo željeli čuti stav Veleučilišta i međunarodne suradnje, što je toliko bilo važno dva mjeseca da odgovorni nisu uputili odgovor? Vjerojatno je bila puno važnija predizborna kampanja i održavanje skupova pod krinkom predavanja, a bez ikakve suglasnosti Grada Požege, što je definirano i Ugovorom o korištenu prostora u vlasništvu Grada - izjavio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.


- Prošlog tjedna sam bio u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta vezano za problematiku školstva po pitanju projekata koje Grad priprema. Ujedno smo se dotakli i Veleučilišta gdje mi je jasno rečeno da Veleučilište treba inicirati i s dokumentacijom ući u projekte iz kojih se mogu povući europska sredstva. Javno pozivam gospodu Cesarika i Čolaka te gospođu Vukelić, kao članove Upravnog vijeća Veleučilišta, gospodina Višingera te gospođe Mjertan i Mirković kao članove Upravnog vijeća Studentskog centra: Izađite iz svojih političkih kaveza, izađite iz uskih pogleda kada je u pitanju razvoj ovoga grada i studentskog života u njemu. Pozivam ih sve zajedno da dođu u Gradsku kuću i da pred svim medijima otvorimo razgovor jer je ovo previše štur odgovor nakon dva mjeseca.


- S druge strane, neodgovorno je prebaciti lopticu na Studentski centar. Svjesni smo da se bez mišljenja politike SDP-a koja je zastupljena u upravnim vijećima ništa ne može napraviti. Nekorektno je i neozbiljno, ovo je preozbiljna tema i dugoročno izuzetno važna za ovaj grad - nastavlja Neferović.

- Žalosno je da smo bili svjedoci da se u predizbornu svrhu koristi prostor veleučilišta, a da se to ne nazove pravim imenom, kada imamo fotografije u prostoru predvorja gdje je bilo obilježje izborne kampanje. Na aktivistima i ljudima u prvom redu se vide znakovi jednog od kandidata koji je u to vrijeme bio predsjednik države. Žalosno je da se pod nekim velom tajne govori o predavanju za studente u vrijeme kad studenata u Požegi već gotovo nema jer su božićni blagdani blizu, a nema se vremena dva mjeseca odgovoriti na ova dva dopisa koja sam poslao - dodao je na kraju Neferović.

Pokušali smo doći do predsjednika Upravnog vijeća VUP-a Marijana Cesarika (SDP) i v.d. dekana Dinka Zime kako bismo dobili njihove odgovore, no zasad ništa. Kad ih dobijemo, objavit ćemo ih, a uz to donosimo cijelu korespondenciju između Grada i Veleučilišta.


Klikni na sliku za uvećani pregled


Klikni na sliku za uvećani pregled


Klikni na sliku za uvećani pregled


Klikni na sliku za uvećani pregled



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI