Stradali heroji povezali su Viroviticu i Pakrac

Komemoracija u Brusniku
(FOTO: Ankica Vinter)

10.01.2015. | Ankica Vinter
Pregleda: 5206

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju branitelji, članovi obitelji poginulih, predstavnici vojske, policije, pakrački župnik, izaslanstava županija Virovitičko–podravske i Požeško-slavonske, gradova i općina, te izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obilježili su obljetnicu pogibije 12-orice hrabrih vitezova u akciji oslobađanja Brusnika pokraj Pakraca. 29. prosinca 1991. nestalo je 12 branitelja, pripadnika slavne virovitičke 127. brigade. Nakon nekoliko dana saznalo se da su svi poginuli i mučki ubijeni.

- O samoj akciji oslobađanja sela Brisnik i Lipovac, tada jakih četničkih uporišta, treba podsjetiti da je započela 29. prosinca 1992. u 7 sati ujutro. S polaznih položaja iz sela Dragović na tri pravca. Oko 11 sati dolazi do prvih kontakta s neprijateljem koji djeluju sa dominantnih položaja svih vrsta naoružanja. Zbog teške situacije odlučeno je da se sačeka i pod okriljem noći izvrši povlačenje na polazne položaje. Do 22 sata vraćaju se svi osim dvanaest hrabrih bojovnika druge pješačke bojne koji su zajedno sa svojim zapovjednikom, herojom Vinkom Belobrkom tijekom akcije zarobljeni ili poginuli. To su bili Milan Škrilac, Denis Resner, Miroslav Zec, Ivan Žeravica, Slavko Vrbančić, Željko Goričanec, Nenad Oblučar, Željko Maligec, Željko Somljačan, Miroslav Petrović, Tihomir Mihelić i Vinko Belobrk. Hvala im što su dali, kada je trebalo, ono najvrjednije što su imali, svoj život za nas i domovinu Hrvatsku – izjavio je Zvonko Kožnjak, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice, jedan od tadašnjih zapovjednika 127. brigade.

U preriodu od 1. studenog, početka prve ratne operacije Hrvatske vojske u Domovinskom ratu pod nazivom "Otkos-10", do 31. prosinca 1991. kada je oslobođeno neprijateljsko uporište Kusonje, virovitički bojovnici su na svom području djelovanja oslobodili 36 sela. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće četvorici hrabrih pripadnika postrojbi MUP-a iz okolice Virovitice koji su poginuli na pakračkoj Kalvariji.


- Na temelju žrtve dvanaestorice virovitičkih branitelja nastalo je prijateljstvo dvaju gradova, Virovitice i Pakraca, koje njegujemo upravo u ovakvim trenutcima kada se klanjamo žrtvama Domovinskog rata koje dolaze iz Virovitice i Virovitičko-podravske županije – rekao je Davor Huška, pakrački gradonačelnik na današnjoj komemoraciji.


Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin istaknuo je kako danas ono najvrjednije odlazi iz Hrvatske, ono za što su se branitelji tada borili te da to ne smijemo dopustiti.

Ferdinand Troha, zamjenik župana Požeško-slavonske županije je dodao: - Slažem se, nije bio građanski rat. Nije počeo 1. ožujka u Pakracu sukobom hrvatskih i srpskih policajaca, postojala je legitimna hrvatska policija i postojali su pobunjenici, a naši stradali branitelji su legitimni predstavnici. To nazivamo obrambeno-oslobodilački, Domovinski rat.

- Ova Brusnička priča mi je ostala u najtužnijem sječanju. Dvanaest hrabrih branitelja, ne samo da su poginuli , nego su zarobljeni i mučki zaklani. To što se njima dogodilo nije rat nego obično neljudsko klanje – oštro je pojasnio župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić.

- Prve oslobodilačke operacije koje je provodila 127. brigada , kao i požeška, kao i bjelovarci, dale su ploda i uspjeha, ali nosile su i žrtve kojih se i danas sjećamo sa poštovanjem, te hrabre vitezove koji su željeli osloboditi svaki pedalj hrvatske domovine i doći do Save na granicu RH. Prekinuti su u svojem naumu, u svome viteškom djelu, poubijani, masakrirani i nitko do danas nije rekao tko su te zvijeri koje su počinile takav masakr. Nije upotrebljena pravda i pravednost. U arhivima RH i u svim zarobljenim dokumentima jasno piše tko je bio tko i tko je zapovijedao. Zna se za Pakrac i Okučane i držim da se zna i ova istina i jasno mogu reći: nema se volje. Agresori moraju stati pred lice pravde. Dok toga nema, nema mira i spokoja za naše žrtve – zaključio je Josip Đakić, predsjednik Hvidre RH, saborski zastupnik i predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI