Lani ugašeno 100 obrta: ¨Svake godine stanje je sve gore¨

Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije
(FOTO: Lidija Galić)

08.01.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6549

- Obrti su vezani za jače industrijske grane, a kako u Hrvatskoj ne postoji strategija razvoja gospodarstva, tako je i stanje u obrtništvu iz godine u godinu sve lošije. Kod nas je riječ uglavnom obrtima u krugu obitelji s jednim do dva zaposlena i oni nemaju "kooperante" na koje bi se oslonili u svom radu - pojašnjava Stipo Barukčić, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije, razloge konstantnog pada broja obrtnika u Požeštini.

- Unazad četiri godine stalno bilježimo pad obrtnika. Na kraju 2013. u našoj je županiji bilo 948 otvorenih obrta dok ih je na kraju prošle godine bilo 20 manje, odnosno 928. Lani je zatvoreno čak 100 obrta, a otvoreno ih je 80. Riječ je uglavnom o uslužnim djelatnostima kao što su prijevoz, trgovima, knjigovodstvo, osobne usluge, itd. - dodao je Barukčić.

Ističe da obrtnici kod nas zapošljavaju ukupno 2384 osobe od kojih je 30 posto žena. Godinu ranije ih je bilo 2357.


- Dodatni je problem što država vrlo malo potiče obrtništvo i to uglavnom proizvodne djelatnosti. Postoje poticajne mjere koje se očekuju u veljači i to za opremanje prostora, obučavanje radnika, vlastito obučavanje, i slično. I dok su dosadašnjih godina troškovi obrtnice bili 500 kuna, ove se godine ona ne plaća.


Barukčić smatra da će, ne bude li strategije i snažnijeg razvoja gospodarstva, sudbina obrtnika biti još neizvjesnija.

Da obrtništvo prolazi kroz vrlo težak period potvrđuje i činjenica što nakon 14 godina uspješne organizacije, lani nije održan Obrtnički sajam u Požegi.

- Nismo imali sredstava za organizaciju. Ministarstvo i Hrvatska obrtnička komora nisu nas podržali, Grad je izdvojio minimalna sredstva i jednostavno nismo mogli pokriti troškove organizacije - pojašnjava Barukčić.

Iako je Obrtnički sajam uvršetn u plan za ovu godinu upitno je hoće li se on i održati.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI