¨Otkako imamo asistenticu, djeca su napredovala i bolje uče¨

Daniel i Dorotea s asistenticom Anom i mamom Ivanom
(FOTO: Aleksandar Grlić)

24.12.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 7816

"Volim raditi s asistenticom jer mi uvijek pomogne, razumijem sve što mi objasni i zabavljamo se. Puno bolje mi je učiti s njom nego u školi", kaže 9-godišnji Daniel Krajnc, učenik 3. razreda Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi. Njemu pomaže asistentica Ana Japundžić iz Udruge "Pčelica". Daniel ima dobroćudan tumor zbog kojeg je prošao niz operacija na stopalu i često mora ići kod liječnika pa mu je nužna asistencija kako ne bi zaostajao u nastavi. Njegova sestra Dorotea, učenica petog razreda ima problema s disleksijom pa ima asistenticu i u školi.

- Imam asistenticu jer izostajem iz škole i zbog toga puno toga ne razumijem. Najviše volim učiti engleski i matematiku. Kad odrastem, volio bih biti liječnik. Ocijene su mi između vrlo dobar i odličan, bude ponekad i neka trojka. Otkako radim s tetom Anom ocjene su mi se jako popravile. Volim je jer s njom radim i učim i igramo se. Mislim da bi sva djeca bolje učila kad bi imala učiteljicu kao ona. Nije mi problem učiti sam, stekao sam radne navike, to prije nije bilo tako. Teta Ana mi je pokazala kako da to postignem, nadam se da ću uskoro biti samostalan. Prije mi je bilo teško jer sam zaostajao za prijateljima, sad je razlika sve manja i imam više vremena za druženje s prijateljima - pohvalio nam se Daniel.




- Najviše volim engleski jezik, a kad odrastem htjela bih biti cvjećarka. Prije mi je bilo teško učiti neke teške stvari. Volimo se igrati, ali učimo najviše. U školi imam asistenticu Martinu s kojom radim otkako sam krenula u peti razred. S obje asistentice volim raditi. Sada imam većinom četvorke i petice. Najviše me je mučilo čitanje, kad gledam tekst sva slova su pomiješana. Asistentice mi pomažu čitati tako da mi povećaju slova, promijene boju papira i objasne kada pogriješim koje je to slovo pa krenem ispočetka. Moram učiti barem dva sata više nego moji vršnjaci. Za sve mi treba više vremena, ali radim više i dobivam dobre ocjene. Vjerujem da ću jednog biti dobra učenica bez pomoći. Kad dobijem odličan, prijatelji mi plješću i čestitaju, podržavaju me i vole - ispričala nam je Dorotea.




Mama Ivana je ponosna na Daniela i Doroteu, pokazuje nam ocjene s kojima ne odudaraju od vršnjaka i poručuje roditeljima kako se ne trebaju bojati tražiti pomoć. Asistentica im je poput pridruženog člana obitelji. Dvije asistentice koje pomažu Doroteji komuniciraju preko "Dnevnika prijateljstva". Daniel i Dorotea se, poput ostale djece, najviše vole igrati s vršnjacima, ali i životinjama. Stan im je pun ljubimaca, od ribica do nedavno udomljenih mačića. Ovoliko ljubavi na jednom mjestu ćete rijetko gdje zateći.



- Nama to puno znači jer smo puno toga učili drugačije kao djeca, posebno kod Doroteje koja pohađa prilagođeni program. Puno je toga drugačije nego kod Daniela. Prije asistenata je bilo jako loše. Dorotea je sad super napredovala i razrednica ju je javno pohvalila. Jednostavno ima nekoga tko zna s njom raditi i ocjene su joj stvarno super. Daniel je bio već dosta dobar učenik, samo je zbog bolesti jako puno izostajao s nastave. S ovime pokušava sve stići i krenuti naprijed. Naša asistentica nam je kao član obitelji. Stvarno je super. Ne znam što bismo da je nemamo.



- Roditeljima koji imaju slične probleme bih poručila da se bore i ustraju. Ako je to potrebno njihovoj djeci, neka puste tu osobu u kuću. Vjerujem da će im to jako pomoći. To može dati samo dobre rezultate i ne smije vas biti sram pitati za pomoć. Jednostavno su postali privrženi Ani i ona njima - ispričala nam je Ivana Krajnc.



- Prije sam radila kao asistent u školi, a u Udruzi radim od listopada. Ovdje je sve obiteljski, djeca su opuštenija, veselije je i ne gleda se sve "u minutu". Tu sam svakodnevno dva sata, osim vikendima na kojima se često družimo na radionicama udruge. Vjerujem da djeci ovakav način rada puno znači. Drugačije je kad ja radim s njima nego roditelji. Ja stručnije odradim dio vezan za školu iako ponekad znaju biti malo veseli, onda uskoči i mama - opisuje nam asistentica Ana Japundžić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI