Usvojen proračun od 22,5 mil. kn; HDSSB-ovi amandmani odbijeni

Gradsko vijeće Pleternice
(FOTO: Lidija Galić)

23.12.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 6856

Pleternički proračun za 2015. godinu iznosi gotovo 22,5 milijuna kuna. Većinom glasova prihvaćen je na sjednici Gradskog vijeća, a protiv ovakvog proračuna bila su dvojica HDSSB-ovih i SDP-ov vijećnik.

HDSSB-ovci su na proračun dostavili čak osam amandmana od kojih nijedan nije prihvaćen.




Jozić: HDSSB-ovi prijedlozi su populistički


Zatražili su da za svako treće i sljedeće dijete Grad isplati tri tisuće kuna jednokratne pomoći, da se uvede stipendiranje studenata, jednokratna pomoć siromašnima za kupnju školskih udžbenika, "božićnice" za 50 siromašnih obitelji u iznosu od po 400 kuna, kupovinu opreme za civilnu zaštitu, dodatni iznos za uređenje gradskog parka, poticaj poduzetnicima u iznosu od pet tisuća kuna za otvaranje tvrtke te poticaje za poduzetnike u iznosu od dvije tisuće kuna za svakog novozaposlenog radnika.

- Bila bih najsretnija kad bih mogla prihvatiti sve ove amandmane, ali naš skromni proračun to nije u mogućnosti. S druge strane, to su sve populističke mjere. Neke od tih mjera Grad već provodi pa tako, primjerice, oduvijek pomažemo socijalno ugroženim obiteljima kroz jednokratne pomoći. Što se pak tiče gospodarstva daleko više ćemo pomoći poduzetnicima ako im naš Poduzetnički inkubator izradi projekte nego da im damo pet tisuća kuna za otvaranje tvrtke. Je l` vi ljudi ne vidite da smo cijelo vrijeme na dispoziciji gospodarstvenicima? Žao mi je kad kažete da se ne ulaže u gospodarstvo. Pitajte neke od poduzetnika koliko im je Poduzetnički inkubator pomogao pri pokretanju posla – obrazložila je razloge odbijanja HDSSB-ovih amandmana gradonačelnica Antonija Jozić (HDZ).



Dodaje da smatra da se roditelji neće odlučiti za više djece zbog povećanog iznosa za novorođene te da se stipendijama zasigurno neće zadržati mlade u Pleternici nego stvaranjem drugih preduvjeta za ostanak u gradu.

- Za mjere koje tražite predlažete da se novac skine tamo gdje su iznosi već smanjeni i doista su minimalni. Trebamo li, da bi nekome dali, ugasiti nogometni klub u kojem trenira stotinu djece? - pitala je Jozić.

Milković: Ponovno se gradi kult ličnosti

I u 2015. godini Grad Pleternica za svoje projekte računa na sredstva iz različitih fondova. Neki od njih su postavljanje energetski učinkovite javne rasvjete, uređenje kino dvorane, mini hidroelektrana te postavljanje solarne rasvjete na knjižnicu i vrtić.

Ni ova sjednica Gradskog vijeća nije prošla bez verbalnog prepucavanja na relaciji Milković (HDSSB) - Lucić (HDZ).

Vladimir Milković je točku o tome da gradonačelnica odlučuje o visini naknade za grobna mjesta iskoristio kako bi podsjetio na, kako je rekao, ponovno veličanje lika gradonačelnika.



Lucić ponosan na bivšeg gradonačelnika, tj. sebe

- I dalje gradimo kult ličnosti gradonačelnika. I nakon 12 godina opet toliko uzdižemo jednu osobu, a zapostavljamo Gradsko vijeće – ustvrdio je Milković.

- Ponosan sam na čovjeka koji je 12 godina bio gradonačelnik, a to je moja malenkost. U tih sam 12 godina za Vas i Vašu obitelj stvarao preduvjete normalnog života u gradu. Vi ste opterećeni mnome, ali ja Vama nisam. Imate u svojoj glavi protivljenje na moju pojavu. Ako ste nezadovoljni, preselite u drugu sredinu. Poslužit ću se na kraju onom starom izrekom: Za dobrim se konjem prašina diže – odgovorio mu je Franjo Lucić.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI