Zatvorenice će čitati slikovnice, snimiti ih na DVD te poslati svojoj djeci

kaznionica
(FOTO: Lidija Galić)

18.12.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 5287

U požeškoj je kaznionici sa svojim majkama trenutačno troje djece rođene "pod krovom kaznionice". Majke u požeškoj kaznionici posjećuju i djeca koja su razdvojena od njih dok je majka na izvršavanju zatvorske kazne.

Kako bi im susreti bili što kvalitetniji Udruga RODA uručila je danas računalnu opremu i donaciju društvenih igara za stariju djecu za prostor posjeta u Kaznionici.




- Primarna svrha izvršavanje kazne zatvora nije kažnjavanje, nego osposobljavanje, osnaživanje, pripremanje za životnu zajednicu. Ono što želimo jest zaustaviti spiralu pogoršanja obiteljskih odnosa zbog toga što osoba boravi na izdržavanju kazne zatvora. Cilj nam je obiteljske odnose uspostaviti na temeljima koji će zatvoreniku ili zatvorenici omogućiti resocijalizaciju i osnažiti je kao osobu – istaknula je tom prigodom zamjenica ministra pravosuđa Republike Hrvatske Sandra Artuković Kunšt.




- Iz požeške su nam se kaznionice javljale majke koje su nas tražile uglavnom humanitarnu pomoć. Upućivale smo ih na druge institucije sve do trenutka kad nam se javila jedna majka koja je zapravo bila baka. Naime, u kaznionici su bile tri generacije žena: mama, njezina kćer i unuka. Tad smo shvatile da organizacije civilnog društva, čak ni stručne institucije, nisu prepoznale problem djece čiji su roditelji u zatvorima te smo odlučile pomoći kroz projekt koji ima za cilj povratak zatvorenica po izlasku iz kaznionice na tržište rada te održanje obitelji dok su u zatvoru – rekla je izvršna direktorica Udruge RODA Ivana Zanze.

U Požegi će u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Rode nastojati pripremiti zatvorenice kako da, po izlasku iz zatvora, dođu na potencijalni razgovor za posao te što u tom razgovoru o sebi trebaju ili ne trebaju reći. Tu su i kreativne radionice za mame i djecu u suradnji s centrom Delfin iz Pakraca kako bi se trajanje posjeta produljilo na maksimalna tri sata i kako bi ti susreti bili što kvalitetniji. Djeci i njihovoj pratnji osigurani su i putni troškovi za dolazak u Požegu.





- Poboljšanje komunikacije majke i djece realizirat ćemo kroz čitalački program gdje će majke dobiti slikovnice, čitat će ih i snimiti na DVD te svojoj djeci, uz slikovnicu, slati kao mali poklon iz kaznionice – dodala je Ivana Zanze predstavljajući 109 tisuća eura vrijedan projekt MA ME. 93 tisuće eura osigurala je EU iz Europskog socijalnog fonda.

Po završetku projekta bit će tiskana brošura za sve zatvorenice i zatvorenike u Hrvatskoj. U njoj će biti, jednostavno i konkretno pisani savjeti kako dijete pripremiti na posjet roditelju u zatvoru, što mu reći i prije nego što roditelj ode na odsluženje kazne te niz drugih savjeta kako bi se djetetu ublažila trauma odlaska roditelja u zatvor.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI