¨Prihodi su u padu; jedino što nam raste su kamate¨

Dinko Špoljarić pojasnio je stavke iz proračuna
(FOTO: Lidija Galić)

17.12.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 4036

Kutjevački su vijećnici s deset glasova ZA usvojili proračun Grada za 2015. godinu u iznosu od 18,7 milijuna kuna. Suzdržani su bili SDP-ovi vijećnici.

- Prihodi proračuna za iduću godinu planiraju se s 18,7 milijuna kuna što na prvi pogled izgleda prenapuhano. Međutim, u tim prihodima moramo izdvojiti kreditna sredstva od 5,5 milijuna kuna za obilaznicu Vetovo i kanalizaciju Bektež koji su na pragu ostvarenja te 5,8 milijuna kuna od Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Razlika do 18,7 milijuna je naš stvarni dio proračuna. Porezni prihodi će nam biti u padu kao i svi ostali prihodi. Iznosi za plaće ostaju na ovogodišnjoj razini dok su svi drugi materijalni troškovi smanjeni, a jedino što nam raste su kamate, što redovne što zatezne – prezentirao je ukratko proračun Dinko Špoljarić, stručni savjetnik za financije i proračun u Gradu Kutjevu.




- U trenutku preuzimanja vlasti dočekalo nas je 4,4 milijuna kuna dospjelih, a neplaćenih obveza s gubitkom od 3,8 milijuna kuna. Troškove smo racionalizirali smanjenjem plaća za 15 posto i korisnicima proračuna od 30 posto. U 2015. godinu ulazimo s gubitkom od 1,5 milijuna kuna. Iako smo vjerovali da ćemo do kraja ove godine biti na pozitivnoj nuli, nažalost nije tako jer su nam osnovni prihodi u padu. Vjerujem da ćemo to ostvariti u idućoj godini – rekao je gradonačelnik Josip Budimir.




Smanjenjem iznosa u proračunu za udruge i društva nezadovoljan je SDP-ov vijećnik Miro Petrovicki.

- Najviše me u cijelom proračunu boli što se za sport, kulturu, udruge izdvaja samo 3,2 posto proračuna. Ove će se udruge na ovakav način polako ugasiti jer se novac osiguran za njihov rad potroši uglavnom za rad voditelja. Sponzora više nema, tri se posljednje godine ti iznosi stalno režu i opstanak udruga uskoro će biti vrlo upitan – ustvrdio je Petrovicki. Ujedno je pitao hoće li propasti građevinske dozvole za pojedine projekte u gradu kojih nema ni u projekcijama proračuna za iduće dvije godine.



- Tu se radi o projektu aglomeracije Kutjevo. Tekija provodi taj projekt i nemamo ga u proračunu. Hoće li novca za to biti ne znamo i vjerojatno zbog toga nije ni predviđeno u proračunu – odgovorio mu je kratko Vinko Murar, stručni savjetnik za gospodarenje prostorom i komunalno-stambene poslove.



- Činjenica je da sredstva koje udruge dobiju iz proračuna i nisu baš nekakva. Slažem se da nema novca u proračunu, ali ta društva okupljaju mlade i usmjeravaju ih prema kulturi i tradiciji. Ove ćemo godine podržati još tako kako je jer izvlačimo se iz krize i dugova, ali morat ćete povesti računa o kulturi i sportu u gradu – ustvrdio je Ivica Ribičić (HDSSB).



- Išli smo na racionalizaciju. Ovo je teži, ali jedini ispravan put. Da smo se nasatvili ponašati kao pijani milijunaši, možda za par godina ne bi uopće bilo tih udruga. Vodimo brigu o njima, trudimo se pomoći im i preko svojih prijatelja i sponzora. Odlučili smo se za ovakav način jer nemamo drugog izbora. Treba reći i to da postoje i udruge koje samo nešto traže, a ne žele se odazvati na gradske manifestacije i nešto dati svome gradu – odgovorio im je gradonačelnik Josip Budimir.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI