U Čaglinu planiraju poljoprivredni inkubator: ¨To bi zaustavilo iseljavanje¨

Poslovna zona u Čaglinu
(FOTO: PSzupanija.hr)

17.12.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 3662

Općina Čaglin je nedavno raspisala natječaj za izradu projektne dokumentacije poljoprivrednog inkubatora koji bi se trebao nalaziti na površini oko 10.000 četvornih metara i pružati usluge postrojenja za preradu. Predviđena je upravna zgrada, skladište, hladnjača, sušara i prostor za finalizaciju prerade i pakiranje mesa, zgrada namijenjena za servis i prodaju poljoprivredne mehanizacije. Tu je i linija za prijem i otpremu žitarica s četiri silosa i mješaonicom hrane i još puno toga za nabrojati. Jedna od uloga novog inkubatora bi trebala biti i edukacija malih proizvođača, no najvažnija je otvaranje novih radnih mjesta.

- Sada radimo projektnu dokumentaciju s kojom se može prijaviti na europske natječaje. Poljoprivreda je jedina djelatnost u Čaglinu gdje možemo napraviti studiju isplativosti koja opravdava troškove. To bi trebao biti inkubator na ekološkim principima u kojem bi se obavljala proizvodnja i prerada kakav se radi u Brodskom Stupniku, a mi bismo dopunjavali djelatnosti koje oni nemaju. Zajedno bismo kompletno zaokružili cijeli proizvodni ciklus. Inkubator se treba bazirati na proizvodnji povrća i ekoloških pilića. Imat će klaonicu i prostor za predadu povrća, konzerviranja u staklenkama i hladnjaču. Imat će skladišta za soju, pšenicu i ječam te preradu u krmiva na ekološkim principima - ispričao nam je Ivna Đurina, načelnik Općine Čaglin.

- Primarno nam je pronaći obiteljska gospodarstva koja bi to htjela pokrenuti. Imamo prostor za upravnu zgradu gdje bismo zaposlili agronome koji bi se bavili trženjem. Ekološka poljoprivreda ima budućnost. Inkubatorom je predviđeno zapošljavanje do 55 ljudi u prvoj fazi, a predviđena vrijednost investicije je 5 do 7 milijuna eura. Mislim da bi u Čaglinu bio "bum" da se tako nešto napravi, da nam ne odlaze mladi - nastavlja načelnik.


Slični projekti poslovne zone su već propali, nitko se nije javio na natječaj. Čak i 10 posto vrijednosti od predviđene investicije je trenutačno previše za Općinu Čaglin iz koje mladi masovno odlaze trbuhom za kruhom. Đurina vjeruje da se rješenje može naći u suradnji s Požeško-slavonskom županijom, susjedima iz Podgorača i Ministarstvom regionalnog razvoja.


- U četvrtak idemo na sastanak sa županom. Tražit ćemo i podršku Osječko-baranjske županije, pregovaramo s načelnikom Podgorača da jedan dio usluga bude na njihovom području. Mislimo da se može zaokružiti financijska konstrukcija kad se sve zajedno složi. Postoje i najave Ministarstva regionalnog razvoja da će pomoći jedinicama lokalne samouprave koje rade projekte u kojima će se zaposliti novi ljudi. Sve ovisi o natječajima. Kada ih bude bilo, mi ćemo se sigurno prijaviti, bitno je da imamo dokumentaciju i studiju isplativosti. To ćemo isfinancirati sami i onda idemo dalje - rekao je na kraju Đurina.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI