FOTO JVP Požega obilježila 15. rođendan: Dobili novu zastavu i opremu

Nova zastava Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege
(FOTO: Aleksandar Grlić)

16.12.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 5374

Javna vatrogasna postrojba Grada Požege obilježila je sinoć 15. godišnjicu svoga osnutka. Svečanosti u Vatrogasnom domu su osim članova postrojbe prisustvovali i brojni vatrogasni dužnosnici, predstavnici Grada Požege, GSS-a i Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Vatrogasci su na 15. rođendan na poklon dobili i zastavu čiji je kum požeški gradonačelnik Vedran Neferović, a tom je prigodom i blagoslovljena. Poslije toga je prezentirana oprema nabavljena u ovoj godini održana prava proslava sa sviračima.

- Ova obljetnica nam znači puno, ali znači puno i za grad Požegu i za građane. Ovdje sam tek drugu godinu. U ovom kratkom periodu stvorili smo uvjete za bolju suradnju s DVD-om, Gradom i Županijom. To smo pokazali i na nedavnim poplavama gdje smo na poziv županijskog vatrogasnog zapovjednika poslali svoje dečke i na područje izvan Požege. Imamo čak 9 pripadnika državne intervencijske postrojbe, to je 45 posto vatrogasaca. Na nivou države svaka postrojba bi trebala imati 20 posto članova, a mi ih imamo više. Dečke tako šaljemo na dislokaciju i tamo stječu iskustvo. To je jedna od 35 postrojbi koje su proizišle iz Ministarstva unutarnjih poslova. Danas u Hrvatskoj imate 65 profesionalnih vatrogasnih postrojbi, zato se grad Požega može podičiti s time - izjavio je Zdenko Mautner, zapovjednik JVP Grada Požege.







Vatrogascima je prioritet nabava vozila za brze vatrogasne intervencije i gašenje šumskih požara.

- Opće stanje je zadovoljavajuće, ali uvijek želimo gledati naprijed. Vidjeli ste samo dio opreme koji smo kupili u ovoj godini. To vam je vrijednosti nekih 200.000 kuna, ali to nije dostatno. U ovom trenutku trebamo specijalno vozilo za brze intervencije i za gašenje šumskih požara s pogonom na sva četiri kotača. Razgovarali smo s gradonačelnikom koji ima razumijevanja i tražimo rješenje. Želje za budućnost su nam da ne bude ništa gore. Ova godina je bila puna poplava. Neka nam sljedeća ne bude takva i neka ne bude puno požara, da bude što manje intervencija jer su tu uvijek materijalni troškovi i ljuski životi u pitanju. Najbolje je kad vatrogasci najmanje rade - dodao je Mautner.





Voditelji vatrogasne grupe Darko Knežević i Velimir Čuljak su s postrojbom od prvog dana. Vatrogasci nam kažu isto da se oprema mora pojačati i povećati broj ljudi. Ove godine su imali preko 600 intervencija što je upola manje nego prošle godine, ali veći dio tih intervencija se odnosio na odvoženje vode.

- Javna vatrogasna postrojba je tada imala 15 vatrogasaca, s time da ih je 9 bilo ovdje u Požegi, ostali su bili u Kutjevu, Velikoj, Pakracu i Lipiku. U vatrogastvo sam ušao igrom slučaja. Prijavili smo se na natječaj i prošli. Teško je izdvojiti čega se najviše sjećamo u tih 15 godina. Neke stvari želiš što prije zaboraviti. Loše stvari ne pamtimo. Lijepo je pomoći drugome. Kad su ljudi sretni i kad im napraviš nešto dobro, to je najljepše. Kada baki skineš s drveta mačku, nema ljepšeg osjećaja. Kad čovjeku ugasiš požar na kući, onda je već u problemu i ne može biti sretan s tobom - kaže nam Knežević.





- U vatrogasnu postrojbu sam ušao isto kao i kolega, 1999. godine, a prije toga sam od 1985. godine bio dobrovoljni vatrogasac. Započeo sam karijeru u Donjim Emovcima. Preko MUP-a smo postali vatrogasci i ovdje smo do danas. Puno je situacija ostalo u pamćenju, neke treba isto što prije zaboraviti. Najgore je kad su osobe poginule i nastradale. Naravno da nam je najveća nagrada kad se nekom pomogne. U ovih 15 godina smo puno napredovali u opremljenosti, a mogli smo i više. U samim početcima smo koristili stara vozila DVD-a, nije bilo opreme. Napredak je velik - ispričao nam je Čuljak.

















Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI